Félszocpol 2013: A lakásépítési kedvezmény fele (Félszocpol-2013)

Lakásbővítés céljára vehető igénybe, három vagy több gyermekeseknek használt lakás vásárlásához
Igénylés feltételei:

  • a szocpol fele igényelhető. Bővítés: egy gyermeknél oldal irányba min. egy szoba vagy két gyereknél “felfelé” (meglévő padlástér beépítése).
  • korszerűsítésre nem igényelhető.
  • méltányolható lakásigényt be kell tartani.

Fórum: kérdések és válaszok félszocpol témájában

Fiatalok otthonteremtési támogatása

Gyermeket nevelő 35 év alatti házastársak igényelhetik, valamint élettársak, egyedülálló személyek, használt lakás vásárlásakor (vételár: Budapesten.és megyeszékhely városokban max.12 MFt, vidéken 8 MFt).

  • Összege a félszocpolnak megfelelő, méltányolható lakásigényt be kell tartani.
  • Kedvezmény mértéke vételár 80%-a maximum, új lakás és lakóingatlan igényléséhez nem felhasználható.
  • A később született gyermekre is igénybe vehető a kölcsön törlesztésére.
  • Öt évig elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az állam javára.

Egy kiszivárgott tervezet szerint használt lakásokra is kiterjesztenék a gyermekesek lakáshoz jutási támogatását, vagyis visszatérne a félszocpol. A kormány a szerdai ülésén tárgyalhat erről.

A szerdai ülésén tárgyalja a kormány a félszocpol ismételt bevezetését, és a már működő lakástámogatás összegét is megemelhetik - írta a Magyar Nemzet.

A lap tudomása szerint április elejétől lehetne igényelni már használt lakás vásárlásához is a támogatást gyerekes családoknak. Az összeg a gyerekek számától, az ingatlan elhelyezkedésétől és nagyságától, illetve energetikai besorolásától függhetne.

Egy gyerek után egy 45 négyzetméteres lakáshoz 350 ezer forint támogatás járna, míg négy gyermek és 160 négyzetméter mellé már 2,9 millió forint is párosulhatna.