Minimálbér támogatás 2013 - bérkompenzáció 2014 ?

Az állami minimálbér támogatás 2013. április második felétől 2013. május 31-ig igényelhető. A támogatás célja, a vállalkozásokra nehezedő minimálbér emelés miatti terhek csökkentése, az év első felében.

A minimálbér a Kormány által rendeletben meghatározott kötelező legkisebb munkabér, amely minden munkáltatóra és munkavállalóra irányadó. Ennek mértéke 2013-ben, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén 98.000 forint havonta (bruttó összeg). Fontos tehát, hogy ez az összeg csak a napi 8, heti 40 órában dolgozó munkavállalókat illeti meg. Részmunkaidős munkavállalóra a minimálbér a munkaidő mértékével arányosan csökkentett részben irányadó. Például, ha a munkaidő mértéke heti 20 óra, úgy a minimálbér mértéke havi 49.000 Ft.

Garantált bérminimum

A minimálbértől meg kell különböztetni a garantált bérminimum fogalmát. A garantált bérminimum egy magasabb minimálbér összeget jelent, amely a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalókra vonatkozik. Ennek mértéke a teljes munkaidő teljesítése esetén 2013. január 1-jétől havi 114.000 forint.

A kormány által megnevezett 11 ágazaton belül vehető igénybe. Ezek a következők: bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás, bútorgyártás, élelmiszergyártás, épületek építése, fafeldolgozás, kiskereskedelem, ruházati termékgyártás, speciális szaképítés, szálláshely-szolgáltatás, textilgyártás, vendéglátás.

A kérelmek mind írott, mind elektronikus formában benyújthatók - 2014-ben is, de a mellékleteket csak elektronikusan lehet beküldeni a rendelet szerint. A támogatás megítéléséről a munkaügyi központ tájékoztat, döntést 21 napon belül. A támogatásra szánt pénzek kifizetését egy összegben, várhatóan május végén kezdik meg. Csak a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelés költségeinek fedezetére használható (bér-és járulékköltségek).

A támogatásban részesülő vállalatokkal a munkaügyi központ szerződést köt. A szerződött cégek augusztus 31-ig pénzügyi kimutatást kötelesek benyújtani a minimálbér támogatás 2013. január 1-től június 30-ig terjedő felhasználásáról.

Alapbér és minimálbér

A Munka Törvénykönyve szerint alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabér jár. Tehát, nem a munkavállaló összes bérjellegű juttatásának együttvéve, hanem az alapbérnek önmagában kell elérnie az előírt minimális összeget. Ha a felek a minimálbérnél alacsonyabb alapbérben állapodtak meg, a munkaszerződés e részében semmis. Ilyenkor a szerződés vonatkozó kikötése helyett automatikusan a minimálbér válik a szerződés részévé. Például, ha a munkaszerződést a felek nem módosították január 1-jével, és abban továbbra is 93.000 forint szerepel havi alapbérként, úgy ez a kikötés semmis, és úgy kell tekinteni, mintha a felek 98.000 forintban egyeztek volna meg. A minimálbér és a munkáltató által ténylegesen kifizetett bér különbségét munkaügyi bíróság előtt akár 3 évre visszamenőleg lehet követelni. A minimálbér szabályok betartását a munkaügyi felügyelőségek is szigorúan ellenőrzik.

Nem egyértelmű a megítélése annak a helyzetnek, ha a munkavállaló alapbére a munkaszerződés alapján valamilyen bérpótlékot is magában foglalja. Erre az új Munka Törvénykönyve kifejezetten lehetőséget ad. Érvényes tehát az a kikötés, miszerint a munkavállaló alapbére 100.000 forint, amely a műszakpótlékot is tartalmazza. Kérdéses, hogy a minimálbér összegében meghatározott alapbérbe be lehet-e építeni valamilyen bérpótlékot. Álláspontom szerint erre nincs lehetőség, hiszen az alapbér lényege éppen az, hogy minden munkavállalót, bármely munkavégzési körülmények mellett megillet. Ennek pedig ellentmondana az, ha a munkavállaló alapbére csak valamely bérpótlék beépítésével együtt érné el a minimálbért.