13 havi nyugdíj 2015 / 2016 - a nyugdíjak körüli botrány érinti majd a 13.-ik havi juttatásokat is !

A kormány ismét bedobta a 13.havi nyugdíj visszaállításának lehetőségét, valamint adni is kell, már nem sok van hátra a választásokig. Az elképzelések szerint azonban nem pénz formájában utalnák ki az összegeket, hanem beépítenék az állami cafetéria rendszerbe azzal a céllal, hogy minél kevesebb pénz kerüljön ki az országból. Érdekes módja a jótékonyságnak, amikor adunk valamint, de szigorúan megszabjuk az ajándék felhasználásának módját. Jelenleg a mai nyugdíjrendszer a befizetések alapján nem enged meg plusz juttatásokat, így ami 13.havi nyugdíjt ígér a kormány,azt egyéb forrásból lehet csak biztosítani.

Az előző években több ígéret elhangzott a nyugdíjak védelmére vonatkozóan, a 2015-ös évre 5,2 százalék emelés lett a költségvetésben tervezve, a nyugdíjak reálértéke megőrzése érdekében. Az év első napjaiban napvilágra került, hogy kormánykörökben a 13. havi nyugdíj bevezetéséről kezdődtek meg az ötletelések. Arról még szintes semmit nem tudni, hogy az ehhez szükséges 300 milliárd forintos alapot honnan kívánják előteremteni. A sajtó és a média egyre többet foglalkozik a Bajnai kormány által elkövetett nagy hibával, amikor is elvették a 13. havi nyugdíjat, most kiderül, meg lehet-e valósítani az ígéretet a jelen gazdasági körülmények között. Amennyiben a nyár elején kikerülhet Magyarország a túlzott deficiteljárás alól, akkor ebben az esetben lehet esély a 13. nyugdíj realizálására.

A 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány, a tervezet előkészítésére, a szükséges háttérszámítások elkészítésére a Magyar Államkincstárat már fel is kérték – értesült az Index. Információinkkal kapcsolatban tájékoztatást kértünk a kincstártól és a Kormányszóvivői Irodától is, választ a cikk megjelenéséig nem kaptunk. Később az Államkincstár közölte, hogy ilyen felkérés nem volt, az ügyben inkább az NGM-et kérdezzük. Ezt meg is tettük, innen azt a választ kaptuk, hogy a 2013-as költségvetésben ilyen tétel nem szerepel. Úgy tudjuk, a választási kampány hajrájára tervezett extrajuttatás abban térhet el az MSZP által korábban bevezetett rendszertől, hogy nem pénzben, hanem a mostani állami cafeteria-elemek valamelyikében, például Szép-kártyán vagy Erzsébet utalványon kapnák meg a nyugdíjasok.

A választások közeledtével a kormány láthatóan nagyon számít a nyugdíjasok szavazataira, ez látszott egyébként abból is, hogy az őszi, három tételben több mint nyolcszázmilliárdos Matolcsy-csomag egy eleme sem nyúlt a nyugdíjakhoz. Több, névtelenül nyilatkozó forrásunk szerint a 13. havi nyugdíj az egyik legfontosabb eszköze lehet a nyugdíjas szavazók mozgósításának.

„Valóban van ilyen irányú gondolkodás, de kevés konkrétumot tudok” – fogalmazott egy nagy állami pénzügyi intézménynek dolgozó forrásunk. Egy másik, banki körökben ismert forrásunktól azt hallottuk, hogy informális beszélgetéseken egy, a magas jövedelmekre kivetett szolidaritási adó ötletéről is hallott, aminek a segítségével a költségvetési hiány növelése nélkül lehetne folyósítani a juttatást. Forrásunk azt is hozzátette, hogy ez is egy újabb hajmeresztő, elképesztő kampányötlet, ami sokat ártana a hosszú távú pénzügyi stabilitásnak és a magyar gazdaságpolitika megmaradt hitelének. Viszont, ha az EU kiengedi az országot a túlzott hiányeljárásból, akkor a kormányt nem fogják érdekelni a költekezéssel kapcsolatos kritikák - hallottuk.

Erre azonban semmi garancia nincs, hiszen ha már most a túlzott deficiteljárás megszüntetésének lehetőségére úgy reagál a vezetés, hogy „szórni” kezdi a pénzt akár csak gondolatban is, elbizonytalanítva ezzel a költségvetést, az uniós országok pénzügyi vezetői és az EB nem fogja engedni, hogy megszüntessék velünk szemben a szankciót. Nem lehet ugyan is mentség az, hogy a sorozatos kedvező intézkedések – mint például a rezsi csökkentése – nem a költségvetést terhelik, hanem a szolgáltatókat sújtják, ezzel ugyanis a vállalatok helyzete válhat lehetetlenné idővel. Kérdés, hogy a pozitív lépések meghozatalára készülő kormány egyensúlyba tudja-e tartani a két oldalt, amikor el is vesz és ad is. Minden esetre az lenne az egyetlen ésszerű lépés, ha kivárnánk a túlzott deficiteljárás feloldását, majd kevéssel a választások előtt valósulna meg a terv, mely szerint 13. havi nyugdíjt ígér a kormány. Ezzel megcélozhatná egy bizonyos réteg támogatásának megszerzését, hisz adni a választások előtti közvetlen időszakban a leghasznosabb.

További juttatások