Családi adókedvezmény 2013/2014: Családi adókedvezmény nyomtatvány letöltés 2013/2014-évre

A biztosított szülőt megillető ellátások

Családi adókedvezmény

Tájékoztató családi kedvezmény érvényesítését kérő adóelőleg-nyilatkozat  
A közzététel napja: 2013. január 01. - 2014-ig

Családi adókedvezmény adóköteles jövedelem esetén vehető igénybe, azaz a szülőnek olyan jövedelemmel kell rendelkeznie, amely lehetővé teszi az adókedvezmény levonását a személyi jövedelemadóból. A családi adókedvezmény mértéke 2005-ben egygyermekes családoknál havi 3000 forint, kétgyermekes családoknál gyermekenként havi 4000 forint, míg három- és többgyermekes családoknál gyermekenként havi 10 000 forint. A kormány tervei szerint a családi adókedvezményt 2006. január 1-jétől megszüntetik az egy- és kétgyermekes családok esetében, és korlátozzák a három- és többgyermekes családoknál.

A terhességi-gyermekágyi segély

A terhességi-gyermekágyi segély annak a kismamának jár, aki a gyermeke születését megelőző két évben legalább 180 napig biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl táppénz, illetőleg baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. A180 napba beszámítják a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét, valamint a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét is.

A terhességi-gyermekágyi segély időtartama

A kismamát terhességi-gyermekágyi segély maximum 168 napig illeti meg.

Amikor nem jár terhességi-gyermekágyi segély

Nem jár terhességi-gyermekágyi segély annak a kismamának, aki a szülési szabadság ideje alatt teljes keresetét megkapja, vagy ha bármilyen díjazás ellenében (kivéve a szerzői díjat vagy az szja alól mentesített tiszteletdíjat) munkát végez. A családi adókedvezmény feltételei változnak 2013 után.

A terhességi-gyermekágyi segély mértéke

A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70 százaléka.

Családi adókedvezmény nyomtatvány letöltés 2013 - 2014