Új konvergenciaprogram 2013/2014: nincs benne Varga-csomag

A Nemzetgazdasági Minisztérium elküldte a konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak. A dokumentum legfontosabb üzenete, hogy pótlólagos költségvetési intézkedések nélkül is tartható a 2013-as 2,7%-os hiánycél. Pedig a kormány rontotta az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését, és csökkentette az inflációs prognózisát. Vagyis a tárca nem állított össze egy Varga-csomagot, ami részben azzal magyarázható, hogy épít az eddig meghozott intézkedésekre, és az élesedő kockázatokra leköti a szabad tartalékok felét. A túlzott deficit eljárás szempontjából óriási jelentőséggel bír a 2014-es költségvetés is, itt a kormány a kedvezőbb jegybanki eredményben és információink szerint az Európai Bizottság - makrogazdasági pályát illetően - megengedőbb hozzáállásában bízhat. A választási költségvetés miatt aggódok is felszisszenhetnek, amikor azt látják, hogy a kormány 2,2%-ról 2,7%-ra emeli a 2014-es hiánycélt és a korábbi évekhez képest szokatlanul alacsony tartalékot tervez be.

Fontosabb részletek:

- Az NGM szerint pótlólagos intézkedések nélkül is tartható az idei évre kitűzött 2,7%-os hiánycél, ezt a már eddig elfogadott és végrehajtott intézkedésekre alapozza a minisztérium.
- Az idei GDP-növekedési prognózist 0,7%-ra csökkentette a korábbi 0,9%-ról, a 2013-as inflációs előrejelzését 3,1%-ra mérsékelte 5,2%-ról.
- Jövőre 1,9%-os gazdasági növekedés jöhet (eddig 2%-kal kalkulált a tárca), az infláció 3,2% lehet.
- A minisztérium is látja az idei évet övező költségvetési kockázatokat, ezeket úgy kezeli, hogy leköti a szabad tartalékok felét.
- Ami a 2014-es büdzsét illeti: az eddigi 2,2%-os hiánycélt 2,7%-ra emeli a kormány, a korábbi évekhez képest szokatlanul alacsony tartalékkal vág neki az évnek.
- Az idei évre minimális jegybanki veszteséggel kalkulál a tárca, vagyis jövőre nem kell az államháztartásnak mélyen a zsebébe nyúlnia.

2013: nincs csomag

A kormány az idei hiánycélhoz nem nyúl, továbbra is a 2,7%-os szintet kívánja elérni, mégpedig pótlólagos kiigazító lépések nélkül. Idei terveit arra alapozza, hogy bár több bevétel esetében várható elmaradás, a szabad tartalékok nagy részét már most leköti az élesedő kockázatok fedezésére és a mélybe csökkenő hozamok alacsonyabb kamatkiadást eredményeznek. A kockázatok közül a konvergenciaprogram kiemeli:

- a pénzügyi tranzakciós illeték esetében a kereskedelmi bankoktól 80 milliárd forinttal kisebb összeg folyhat be idén, míg az államkincstár esetében 10-20 milliárd forint lehet az elmaradás. Korábban az NGM ezzel kapcsolatban már jelezte, hogy a MÁK-tól várt illetékbevételek teljesülése érdekében jöhetnek lépések (itt vagy a kulcs emelése, vagy az adóalapot képező forgalom kiszélesítése jöhet szóba)
- a sertéságazatban bevezetni tervezett fordított adózásból nem érkezik meg a várt 10 milliárdos többletbevétel, mivel az Európai Unió nem járult hozzá az intézkedés bevezetéséhez
- mérsékelt bevétel-elmaradás keletkezhet a pénztárgépek online bekötéséből és a közműadóból várt bevételek tekintetében
- a tervezettnél alacsonyabb infláció 160 milliárddal csökkenti a büdzsé bevételeit

Pozitív folyamatokat is találhatunk azonban az idei költségvetésben a konvergenciaprogram szerint. Így például a kisvállalati adók vártnál kisebb népszerűsége a tervezettnél kisebb bevételkiesést okoz, valamint a tervezettnél lényegesen alacsonyabb állampapírhozamok kisebb kamatkiadást eredményezhetnek (IMF-megállapodás nélkül is elérhető az eredeti kamatcsökkentési hatás).

A fenti problémákat a kormány mindössze úgy kezeli, hogy az élesedő kockázatok miatt a 400 milliárd forintos szabad tartalék több mint felét már most leköti. Vagyis az év hátralévő részére GDP-arányosan 0,6%-os tartalékot hagy.

2014: bízva bízzál

Még érdekesebb tervek bontakoznak ki előttünk a 2014-es költségvetést illetően. A legfontosabb ezek közül, hogy a kormány 2,7%-ra emeli a költségvetési hiánycélt a tavaly ősszel 2,2%-ra módosított célról (ezt megelőzően pedig 1,9% volt a tervezett deficit). A szabad tartalékok összege pedig GDP-arányosan 0,5%-ra fog rúgni, ami a korábbi évekkel összehasonlítva feltűnően alacsony. Ami viszont segítheti a költségvetés jövő évi pozícióját, hogy a kormány azzal számol: nem lesz veszteséges idén az MNB (a 2013. évi jegybanki eredmény alakulása nem tesz szükségessé veszteségtérítést), vagyis nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia 2014-ben. Ennek részletei egyelőre nem ismertek, a jegybank két héttel ezelőtt bemutatott növekedési programja ugyanis nem javítja ennyivel a 2013-as jegybanki eredményt.