Adósok-listája-2013-Milliárdokkal tartoznak a Nav-nak

Több száz milliárd forinttal tartoznak azok a cégek és magánszemélyek, akik szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss listáin, írta a Napi Gazdaság.

Közzétette az adóhatóság azokat a friss listákat, amelyeken a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló száz-, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkező cégeket illetve magánszemélyeket sorolja fel, betűrendben. A 2013 első negyedéves adatok szerint 1,8 ezer cégről és 3,9 ezer magánszemély illetve egyéni vállalkozóról van szó - ők több mint 215 milliárddal lógnak, de valószínűleg ennek sokszorosa a tőlük követelt összeg.

A legalább tízmilliós tartozást felhalmozók között 2,7 ezer egyéni vállalkozó és 1,2 ezer vállalkozással nem rendelkező magánszemély található meg - a lista gyakorlatilag ugyanolyan hosszú, mint 2012 utolsó negyedében volt. A felsorolás egyik érdekessége, hogy a lakcímmel nem rendelkező magánszemélyek között Zuschlag János volt szocialista képviselő is megtalálható, aki jelenleg börtönbüntetését tölti.

A tetemes adóhiányt felhalmozó magánszemélyek listáján megtalálható Gáspár Győző és felesége, Gáspárné Balla Beáta is, akiknek 2011 első negyedévében még sikerült leküzdeniük magukat a szégyenfalról. Még 2012 harmadik negyedében kikerült a felsorolásból Lang Györgyi énekesnő, ám a rendőrség által korábban körözött, jó ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László továbbra is megtalálható a listán.

Továbbra is szerepel a felsorolásban ugyanakkor az az üllői Horváth Mónika Zsuzsanna, aki összesen 3,5 milliárd forint adóhiánnyal és jogkövetkezménnyel vezette a harmadik negyedévben jogerőssé vált, legnagyobb adótartozásokat részletező listát. Sem a negyedik negyedéves magánszemély rekorder, a 817 millió forinttal tartozó Szigetvári István neve nincs a felsorolásban, sem az első negyedéves csúcstartóé, a gyömrői Varga Csaba, aki összesen 1,6 milliárddal lóg az adóhatóságnak. A negyedik negyedéves listán az 55. legnagyobb adósként szereplő, a múlt év végén összesen több mint 310 millió forinttal tartozó piliscsabai Kovács Gergely neve viszont felbukkan.

Az egyéni vállalkozók listáján továbbra is szerepel az akasztói Stadler József, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be. Az érintettek minél hosszabb ideig nem fizetik meg az adótartozásukat, annál nagyobb késedelmi kamattal és bírsággal kell pluszban számolniuk. A NAV 2011. év végén 340 milliárd forint behajthatatlan tartozást tartott nyilván úgy, hogy ezek állománya folyamatosan nőtt.

Közel 1,8 ezer cég szerepel a százmillió forint feletti, folyamatosan, legalább 180 napon át fennálló tartozással rendelkező vállalkozások listáján. Közülük alig félezer vállalkozás esetében van bármiféle esély arra, hogy a pénz még befolyhat. Ezek a cégek nem állnak ugyanis sem felszámolási sem végelszámolási eljárás alatt, míg a többi igen. Az ebből a listából hagyományosan nem derül ki, hogy pontosan mennyi a tartozása ezeknek a cégeknek, a felsorolásban ugyanis csak a nevük szerepel.

A listára került cégek többsége azonban valószínűleg sosem fogja visszafizetni ezt a tartozást - akkor sem, ha az eljárások során az adótartozások kiegyenlítése az első helyen szerepel. Ha csak százmillió forinttal számolunk, a felszámolás és végelszámolás alatt lévő cégek esetében ez összesen bő 130 milliárd forint adótartozást feltételez, valójában ennek sokszorosa lehet a kint lévő pénz.

A nagy adósok között továbbra is szerepel a tavaly február 14. óta felszámolás alatt lévő Malév Magyar Légiközlekedési Zrt., a májusban szintén felszámolás alá került pécsi Elcoteq Magyarország Elektronikai Kft. is. Az elektronikai cég a luxemburgi anyavállalatának csődje miatt került nehéz helyzetbe, hazánkban 1500 embert foglalkoztatott. Szintén megtalálható a felsorolásban a felszámolás alá került Kapuvári Hús Zrt.

Az egykor szebb napokat látott, jelenleg felszámolás alatt álló Ganz-cégek is felkerültek a listára: a Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. és a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt., valamint az elektronikai áruházait korábban sorra bezáró Electro World Magyarország Kft. is. Régóta szerepel a lajstromban az egykori győri csipkefüggönygyár tulajdonosa, a Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt., illetve megtalálni a felszámolás alatt lévő Budapesti Vegyiművek Zrt. nevét is. Továbbra is szerepel a listán a Herz Szalámigyár Zrt., a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt., az Ikarus Holding Zrt., a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Bognár Szörp Kft., neves bútorgyárak, ingatlanfejlesztők, agrárvállalatok.