Egészségpénztár 2013/2014: Egységes egészségpénztári hozamszámítást akarnak jövőre!

Egységes módszertan kidolgozását javasolja az egészségpénztári hozamok összehasonlításához a szektor közel 70 százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség.

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke közleményében azt írta: céljaik között egyik legfontosabb az, hogy a pénztártagok az előre nem látható egészségügyi kiadásaik finanszírozhatósága érdekében egészségpénztári számlájukon hosszabb távra is előtakarékoskodjanak. Az öngondoskodás erősítéséhez jelentős ösztönző az is, hogy a pénztárak negyedévről negyedévre megfelelő nagyságú hozamot írnak jóvá tagjaik egyéni számláján - tette hozzá.

A kérdés fontosságát mutatja, hogy az elmúlt időszakban az egészségpénztári pénztártagok is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a hozamok alakulásával kapcsolatban. Éppen ezért az egészségpénztárak egy része - egyedi elszámolási gyakorlatot követve - már most is nyilvánosságra hozza honlapján a hozamok alakulását.

A szövetség elnöke azonban rámutatott: egységes hozamszámítási módszertan hiányában nem jelenthet a pénztártagok számára megfelelő tájékoztatást csak a hozamadatok kötelező közzététele, sőt: a pénztárak által alkalmazott eltérő metodika miatt akár megtévesztő is lehet ezeknek az adatoknak az összehasonlítása.

Az egészségpénztárak több, mint 70 százalékát is képviselő Stabilitás Pénztárszövetség elkötelezett az egészségpénztári vagyon kezelésének transzparenssé tétele mellett. A Stabilitás az elmúlt időszakban már többször megfogalmazta a hozamszámítás módszertanának egységesítésére vonatkozó javaslatait. Közleményükben leszögezik: továbbra is készek együttműködésre a jogszabályalkotókkal, de az is "elfogadható megoldás lenne", ha az egészségpénztári szektor maga, például egy etikai kódex keretében rögzítené a hozamszámítás, továbbá a nyilvánosságra hozatal transzparens módját.