Cafetéria Jutattások 2013-2014

Most már lehet valamit sejteni a 2013 évi cafeteriáról 2014 év eleje. Eddig csak azt lehetett olvasni, hogy melyik szakértőnek milyen "vágyai" vannak.

Ami már megjelent, és szinte biztos:

A Beiskolázási támogatás számla ellenében készpénz formájában adható juttatás megszűnik!

Újdonság lesz, hogy az egészségbiztosítási típusú biztosítási konstrukciók már versenyképesen jelen lesznek a cafeteria piacon. Ráadásul - ha nem változtatják meg az aktuális jogszabályt - akkor ez a termék 0%-os adó és járulékvonzattal rendelkezik, tehát érdemes lesz bevenni a juttatások közé.

Az elmúlt napokban három biztosítótársaság is megkeresett minket együttműködési céllal. Talán hét végére már lesznek konkrét információk a termékekről, amit majd igyekszem megosztani.

A megszorító csomag:Még kicsit reménykedtem korábban, hogy a szuperbruttó kivezetésével megszűnhet az 1,19-es alap szorzó a béren kívüli juttatásoknál is, hiszen egyértelműen szuperbruttósításnak volt köszönhető a megjelése is. nem így lett. Most a korábbi 10% helyett 27% EHO megfizetésével az eddigi kedvezményes adózású elemek átkerülnek a jelenlegi 51,17%-os kategóriába.

Nagyjából így néz ki a majd dolog, ha 100 Ft-ot akarunk elkölteni:

Cafeteria     juttatás 66 Ft    +   megvonás(adó, járulék)  34 Ft       = 100 Ft

Bér jellegű kifizetés 52 Ft    +   megvonás                     48 Ft       = 100 Ft

Tehát maradt mintegy 14% előny a munkavállalónál.

Ja és még valami! Pont most mikor szárnyal az Erzsébet utalvány, már 70 tonna brikettet is gyártottak a visszaváltott utalványokból, és még a Spar üzletekkel is megvan a szerződés...

Egyre többen kapcsolódnak be a szolgáltatásalapú egészségbiztosításba: az ING Vitalitás osztályát követően elsőként, 2008-ban, az Union Biztosító jelent meg Magyarországon valódi szolgáltatás alapú, önkéntes egészségbiztosítással, majd az Uniqa biztosító is ringbe szállt. Az igazi áttörést persze az idei év hozta, amikortól a munkavállalók adókedvezménnnyel köthetnek biztosítást munkavállalóikra. Így idén a már meglévő biztosítási kínálatot is kiszélesítették az említett biztosítók a munkáltatók által a munkavállalókra köthető termékkel. A Generali március elején elindította egyéni és munkáltatói Egészségprogramját, míg Kádár Péter, az Allianz életbiztosítási igazgatója arról számolt be, hogy a biztosító a hosszú távú megtakarítási termékei mellé kínálja a nyár közepe óta az emelt szintű járóbeteg ellátást biztosító kiegészítő termékét, amelyhez a költségmentes Allianz Orvosi Call Center szolgáltatás is jár. A CIG Pannónia a világ egyik legjobb orvosi hálózatával rendelkező Best Doctors Inc. vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, és 2012. szeptember 13-án kezdte meg Best Doctors Egészségbiztosításainak értékesítését - tájékoztatott Sallai Linda, a biztosító termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese. A biztosítást megvásárlók a második orvosi szakvélemény (InterConsultation) szolgáltatáshoz férhetnek hozzá, amely a leletek teljes körű kiértékelését biztosítja. A biztosítás előre meghatározott ötféle betegség- és kezeléscsoport esetén biztosítja a külföldi gyógykezelés költségeit (rák, by-pass műtét, szívbillentyű csere, idegsebészeti műtét, valamint élő donoros szerv- és szövetátültetés). Ugyancsak elindult már szolgáltatásalapú egészségbiztosításával az AXA is. A Signal - Bárdos Tamás, a Signal életbiztosítási főosztályvezető tájékoztatása szerint - november elején kezdi meg egészségbiztosítási termékének értékesítését, amellyel - miként az AXA is - nem elsősorban a lakossági, hanem a céges megrendelőket célozzák egy speciális vállalati termékkel, továbbá a kis- és középvállalkozások számára több termékkel. A Groupama Garancia Biztosító előreláthatóan jövő év elején cseréli le jelenlegi csoportos összegbiztosításait szolgáltatásszervező- és finanszírozó termékkel.