Pályázatok nemzeti dohányboltra,trafikokra

15 ezren pályáztak nemzeti trafikokra

Több mint 15 ezren adtak be pályázatot nemzeti dohányboltra, a fővárosban és a frekventált területeken négy-ötszörös a túljelentkezés

Összesen 15 633-an pályáztak nemzeti trafikosnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint 15633-an pályáztak nemzeti trafik üzemeltetésére. Budapestre és a frekventált területekre négy-ötszörös a túljelentkezés. A feldolgozásra és elbírálásra 30+30 nap áll rendelkezésre. Az első 30 nap lejárati ideje március 22.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kedden közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozásáért felelős miniszter a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázati kiírást kiegészítette és módosította. Ennek oka a dohányboltokban árusítható termékek körét és a dohányboltok legkorábbi megnyitási lehetőségét érintő jogszabályi módosítások lehetősége.

A kiíró biztosítja, hogy minden pályázó a hatályos jogi előírásoknak megfelelő anyagot nyújthasson be a pályázatához - hangsúlyozza közleményében a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Ezért lehetővé tették, hogy a pályázati kiírás módosításának közzétételét megelőzően már benyújtott, illetve legkésőbb a
módosítás napján postára adott pályázatot a pályázók kiegészítsék egy olyan alternatív üzleti tervvel, amely számol a bővülő forgalmazható termékválasztékkal.

A kormány hétfőn, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslata szerint a nemzeti dohányboltok szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. fontosnak tartja, hogy a dohányboltot 2013. július elsejétől üzemeltetők a fiatalkorúak védelmét szem előtt tartva, a működési előírások szerint, megfelelő termékpalettával tudjanak a piacon megjelenni úgy, hogy vállalkozásuk hosszú távon versenyképes legyen. A cég ezért egyeztetéseket kezdeményezett a jogalkotóval, melynek során javaslatot tett a törvény alapján forgalmazható termékek körének bővítésére – olvasható a közleményben.

A cég emlékeztet: a nemzeti fejlesztési miniszter a magyar állam nevében a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi vonatkozó törvény alapján nyilvános pályázatot írt ki a dohánytermék-kiskereskedelmi monopóliumának koncessziós szerződéssel történő átengedésére. A törvény szerint 2013. július 1-jétől a nemzeti dohányboltokban biztonságosan, ellenőrzött keretek között lehet majd dohányterméket vásárolni.

A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázat kiírását és a beérkező pályázatok kezelését, valamint a koncessziós szerződések megkötését a miniszter a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közreműködésével bonyolítja le.

A jogosultság elnyeréséhez koncessziós pályázaton kell részt venni, amelynek anyagát december 15-én tette közzé a magyar állam és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.