Társasági adóbevallás nyilatkozat 2013-2014

Az általános szabálytól eltérően az alapítvány, a közalapítvány, a társadalmi szervezet, a köztestület, az egyház, a lakásszövetkezet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú, a kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi együttműködési csoportosulás, amennyiben az adóévben vállalkozási tevékenyből származó bevételt nem ért el, vagy e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számolt el, 2013 február 27. napjáig társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tehet, a 1101-es számú bevallás főlapjának „E” blokkjában - áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság közleményében.

A nyilatkozat megtételére vonatkozó határidő jogvesztő, ezt követően már társasági adóbevallást kell benyújtani. Fontos változás 2013-ben, hogy az előző adóév vonatkozásában az egyszeres és a kettős könyvvitelt vezető adózóknak is a 1129-es számú nyomtatványon kell teljesíteniük társasági adó bevallási kötelezettségüket.

 Bevallást kell benyújtaniuk akkor is, ha nem folytattak vállalkozási tevékenységet.

Az alapítványként, közalapítványként, egyesületként, köztestületként, egyházként, lakásszövetkezetként, vagy európai területi együttműködési csoportosulásként (a továbbiakban együtt nonprofit szervezet) működő szervezeteknek - függetlenül attól, hogy a 2013-ban folytattak-e vállalkozási tevékenységet - , a társasági adó alanyának minősülnek, így kötelesek társasági adó bevallást benyújtani – közölte a NAV.

 

Azon nonprofit szervezeteknek azonban, amelyek a 2012. adóévben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el, lehetőségük van arra, hogy a társasági adó bevallására szolgáló 1229-es nyomtatvány benyújtása helyett társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat beküldésével tegyenek eleget a bevallási kötelezettségüknek. A társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozat megtételére a 2013. február 25-éig benyújtandó 1201-es bevallás főlapjának E blokkjában van lehetőség – írja az adóhatóság.

A „nulla értékadatú bevallás kiváltására” rendszeresített NY nyilatkozat a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot nem váltja ki – figyelmeztet a NAV.

Amennyiben az érintett nonprofit szervezetek február 25-ig nem tesznek társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot, úgy a társasági adó bevallási kötelezettségének már csak a 1229-es nyomtatvány 2013. május 31-éig történő benyújtásával tehetnek eleget. Ha 2012-ben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el, akkor a 1229-es nyomtatvány nulla értékadattal is benyújtható.