Adóbevallás:a NAV nem kivételez senkinek

A május 21-i szja-bevallási határidő életkortól független, így nem mentesülnek alóla a nyugdíjasok és a diákok sem, de azoknak nem kell adót fizetniük és bevallást sem kell készíteniük, akiknek 2012-ben kizárólag a nyugdíjuk volt az egyetlen jövedelemforrásuk, illetve nem szereztek adóköteles jövedelmet – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Május 21-ig annak a magánszemélynek kell bevallást benyújtania, akinek 2012-ben adóköteles jövedelme volt, és nem a munkáltatója vagy a NAV készíti el a bevallását.

Az adóhatóság honlapján közölte, a legfontosabb annak tisztázása, hogy a szerzett bevétel adóköteles-e. Ebben a munkáltatói, kifizetői igazolások tudnak elsődlegesen segíteni, amelyeket január 31-ig kellett megkapnia minden magánszemélynek.

Elsődlegesen az ebben szereplő adatokat kell a személyijövedelemadó-bevallás kitöltésekor a magánszemélynek figyelembe vennie. Vannak azonban olyan adóköteles jövedelmek, amelyekről a munkáltatónak, kifizetőnek sincs információja, így például ha a magánszemély – nem kifizetőnek történő – bérbeadásból szerzett jövedelmet, úgy erről igazolás nélkül is számot kell adnia a bevallásában.

A NAV a felsőoktatási intézményekhez eljuttatott egy felhívást arról, kik azok, akiknek a 2012-ben szerzett jövedelmeiről, adókötelezettségéről számot kell adniuk. Az adóhatóság kéri, hogy minden tanuló, hallgató vegye számba tavaly szerzett jövedelmét és – ha szükséges – az említett határidőig készítse és küldje el személyi jövedelemadó bevallását.

Annak a diáknak kell szja-bevallást készítenie, aki 2012-ben például hallgatói munkadíjat kapott. Aki iskolaszövetkezet, diákszövetkezet keretében végzett munkát, s nyáron mindössze egy napot is dolgozott.

Amennyiben a fizetendő adó nem éri el a 100 forintot, akkor azt nem kell megfizetni, de a bevallást ettől függetlenül be kell nyújtani – mondta Linczmayer Szilvia adószakmai szóvivő.

Bevallást kell készíteni akkor is, ha valakinek munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származott jövedelme, például megbízási szerződés alapján végzett munkát.

Ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát, mezőgazdasági munkát vagy idénymunkát végzett, bevallani csak akkor kell, ha kizárólag ebből származott jövedelme és az a 840 ezer forintot meghaladja, illetve, ha emellett egyéb bevallásköteles jövedelemmel is rendelkezik, de ebben az esetben a kapott jövedelemnek csak a napi 4280 forintot meghaladó része számít jövedelemnek.

Bevallást kell készítenie annak is, akinek ingatlan bérbeadásából vagy értékesítéséből, osztalékból, mezőgazdasági őstermelésből – ideértve a családi gazdálkodást is – származott adóköteles jövedelme, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként szerzett adóköteles jövedelmet.

Az adómentes jövedelmeket a bevallásban nem kell szerepeltetni, sőt, ha valakinek csak ilyen jellegű – bevallási kötelezettség alá nem eső – jövedelme van, akkor bevallást sem kell benyújtania.

Adómentes jövedelemnek minősül például az ösztöndíj, a háztartási munkáért kapott adórendszeren kívüli kereset, például a takarításért, házi tanításért, gyerekfelügyeletért, kertgondozásért kapott pénz, valamint a szakmai gyakorlatért kapott díjazás minimálbért – 93 ezer forintot – meg nem haladó része.

Az adaóalanyok a www.nav.gov.hu oldalon találhatnak segítséget, illetve a 06/40-42-42-42-es telefonszámon, az ügyfélszolgálatokon pedig egyedi segítség kérhető.