Társasági adóbevallás nyilatkozat - tao bevallás határidő 2013 Május 31

Közeledik 2013. május 31-e, a társaságok 2012. adóévi kötelezettségeinek bevallási határideje, ezért az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeretnénk jelezni, mire érdemes figyelni a NAV internetes honlapján lévő bevallás kitöltő-ellenőrző program használata során.

A bevallás elkészítése minden esetben az előlap kitöltésével indul. Az itt jelölt adatok – melyek jellemzően adózói törzsadatok – alapján a program automatikusan nyitja meg a kitöltendő lapokat, és tölti fel a bevallás számított rovat helyeit. Nagyon fontos, hogy az alapadatok kitöltése pontos legyen, hiszen így elkerülhető az az eset, hogy a bevallás, a közölt információval hibátlanná válik, de az adóhatóság birtokában lévő adattal – mely eltér a bevallásban közölttől – hibásként jelenik meg a belső feldolgozó programban.

A bevallás kitöltésnél még mindig előforduló hiba, hogy az összegek néhány tábla részben a törvényi előírással ellentétben 1000 forint helyett forintban kerülnek kitöltésre, bár erre vonatkozó figyelmeztető jelzést ad a program a kitöltőnek.

Rontott lehet a bevallás abban az esetben is, ha az internetes kitöltő-ellenőrző program szerint a logikai összefüggések megfelelően működnek, de kiderül, hogy az előzmény bevallást – például átalakulás esetén a ’251-es nyomtatványt – az adózó nem nyújtotta be és bevallással le nem fedett időszaka keletkezett.

Az „Adatok a csekély összegű (de minimis) támogatásokról” jelzésű lapon a csekély összegű (de minimis) támogatások igénybevételének napjaként a Tao. tv. szerinti kedvezmények esetén az adóbevallás benyújtásának a napja tüntetendő fel. Jellemzően előforduló elírás, amit szintén vizsgál és jelez a program, hogy az igénybevétel napjaként nem a jelzett dátum kerül beírásra.

Az előtársasági időszakot is tartalmazó bevallás esetén jellemzően előforduló hiba, hogy elmarad a jelölés a nyomtatvány borítólapján a „Bevallási időszak előtársasági időszakot is tartalmaz jelölése” kódkockában, illetve a bevallási időszak jelölése is gyakran téves. (Például, ha a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napja 2012. november 1., a mérlegfordulónap 2012. december 31. és a cégbírósági bejegyzésre 2012. november 17-én sor került, akkor az első üzleti év időszaka, mely az előtársasági időszakot is tartalmazza, 2012. november 1.-től – 2012. december 31-éig tart.)

Új adónemként jelenik meg a bevalláson a 2012. üzleti éves innovációs járulékkötelezettség, amelynek elszámolását a bevallás tárgyidőszakára vonatkozóan, továbbá ehhez kapcsolódóan a bevallás esedékességét követő második naptári hónap első napjával kezdődő 12 hónapos időszakot felölelő „keresztfélévre” járulékelőleget is kell vallaniuk a pozitív járulékkötelezettséggel rendelkező mikro- és kisvállalkozáson kívüli vállalkozásoknak. A kitöltő-ellenőrző program vizsgálatot kapcsol, amire fontos figyelni a borítólapon elhelyezett „Mikro-, kis-, illetve középvállalkozás kódkockájának az adóév első, illetve utolsó napján” megnevezésű rovathoz és az innovációs járulékelőleg kötelezettség bevallására szolgáló lapon jelzett adózói minősítés összevetésére.

Lényeges, hogy csak a hibátlanul kitöltött bevallás kerüljön beküldésre, ezért szükséges a a program által jelölt ajánlások figyelembe vétele és a hibásként jelölt adat(ok) javítása.

Mekkora a társasági adó mértéke az egyes tagországokban?

Az Európai Unió egyes tagállamaiban a jelenleg hatályos szabályok szerint a társasági adó az alábbiak szerint alakul (a feltüntetett adóráta tartalmazza a társasági nyereségadót, valamint ahol van, a helyi adót, és azon adókat, melyek kivetése a társasági adóalapra történik):

 

Ausztria

25,0%

Belgium

34,0%

Bulgária

10,0%

Ciprus

10,0%

Csehország

19,0%

Dánia

25,0%

Egyesült Királyság

28,0%

Észtország

21,0%

Finnország

26,0%

Franciaország

34,4%

Görögország

24,0%

Hollandia

25,5%

Írország

12,5%

Lengyelország

19,0%

Lettország

15,0%

Litvánia

15,0%

Luxemburg

28,6%

Magyarország

19,0% (20,6%)

Málta

35,0%

Németország

29,8%

Olaszország

31,4%

Portugália

26,5%

Románia

16,0%

Spanyolország

30,0%

Svédország

26,3%

Szlovákia

19,0%

Szlovénia

20,0%