Adóvisszatérítés Kalkulátor

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagságnál a befizetések után adó-visszatérítést lehet kérni és ennek mértéke nem függ a jövedelem nagyságától. Ezért ha kapott adomány is szerepel a tételek között, ezeknek a befizetéseknek összessége után húsz százalék adó visszatatérítésre lehet igényt tartani. A pénztári tagoknak tehát nem visszaigénylés formájában jár a kedvezmény, hanem visszatérítésként. Az adóvisszatérítés 2013-ban is így fog működni, vagyis jövőre szintén a NAV a visszatérített összeget a tag részéről megadott egészségpénztárba, vagy önkéntes nyugdíjpénztárba utalja, és ez után jóváírásra kerül a pénztártag egyéni számlájára

Az adó visszatérítés 2013 során a következő nagyságrendben és jogcímen érvényesíthető: Az egészség- és önsegélyező pénztári befizetések és jóváírások kedvezményével együtt a maximális kedvezmény évente 120 000 forint, az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020-ig elérő tagoknak 150 000 forint. Egyéni befizetés, támogatói adomány jóváírás esetén a maximum kedvezmény 20 százalék, illetve évi 100 000 forint, illetve az öregségi nyugdíj20korhatárt 202-ig betöltők esetén 130.000 forint. Az adóvisszatérítés 2013 tekintetében a kedvezmények esetében nincs felső jövedelemhatár és a kedvezmény igénybevétele nincs összefüggésben más adókedvezményekkel. Nem igényelhető azonban adóvisszatatérítés a munkáltató részéről megfizetett tagdíj hozzájárulás után. Ahhoz, hogy az adó visszatérítést érvényesíteni lehessen, az előző év összes jövedelme után megfizetett személyi jövedelemadó kell fedezetet biztosítson.

Az adóvisszatérítés 2013-ban a baleseti adó tekintetében is felmerül. Mivel a biztosító az adó alanya, az adóból eredő bevétel pedig a központi költségvetés bevétele, így a jövő év január 1. előtt 2012. december 31. utáni időszakra előre megfizetett baleseti adót a NAV a biztosítók részére visszafizeti és amennyiben ez megtörtént, a biztosított ügyfél adó visszatérítés formájában a biztosítótól ezt az összeget visszaigényelheti.