Civil szervezetek adó 1 % 1337a nyomtatvány-1 civil szervezetek listája

Az az alapítvány, közalapítvány vagy egyesület (civil szervezet), amely számít a személyi jövedelemadó 1 százalékára, de köztartozása van, 2013. július 31-ig rendezze azt - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A személyi jövedelemadó 1 százaléka nem illeti meg azokat a civil szervezeteket, amelyeknek 2013. augusztus 1. és a "kedvezményezetti státusz" igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja között akár 1 napig olyan köztartozásuk áll fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak kivételes méltányosságot érdemlő esetben tekinthet el ettől a feltételtől, legfeljebb akkor, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a civil szervezet alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Kivételes méltányosság gyakorlása esetén is csak a köztartozás rendezése után teljesítheti a NAV a kiutalást - olvasható a hivatal közleményében.

A kedvezményezett (1 százalékban részesülni kívánó) szervezetek 2013. augusztus 1-je előtt esedékessé vált meg nem fizetett köztartozásukat legkésőbb 2013. július 31-ig, a 2013. augusztus 1. és az adatlap benyújtása között esedékessé váló kötelezettségüket legkésőbb annak esedékességéig rendezzék, mivel a lejárt esedékességű köztartozás esetén nem jogosultak a részükre felajánlott 1 százalék összegére - hangsúlyozza a NAV.

A kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1337A számú adatlap 2013. szeptember 1-jétől lesz letölthető a NAV honlapjáról.