Engedélyezett gazdálkodók iránymutatások - (AEO-k) részére a közösségi vámjogszabályokban biztosított előnyök

A vámhatóság tapasztalatai szerint hasznos összefoglalni azon uniós előnyöket, könnyítéseket, amelyek a Közösségi Vámkódex 5a. cikke szerinti engedélyezett gazdálkodók (AEO-k) részére biztosíthatók.

Az AEO vámszempontból és/vagy biztonsági-védelmi szempontból megbízhatónak minősül, ezért jogosult arra, hogy a biztonságra vonatkozó vámellenőrzéssel kapcsolatos könnyítésekben és/vagy vámszabályok alapján nyújtott egyszerűsítésekben részesüljön az Európai Unió valamennyi tagállamában.

Az előnyök változhatnak annak alapján, hogy a gazdálkodó milyen típusú tanúsítvánnyal rendelkezik. Ezek alapján

  • az AEOC (vámjogi egyszerűsítésekre jogosító) vagy AEOF (vámjogi és biztonsági-védelmi típusú egyszerűsítésekre jogosító, kombinált) tanúsítvány birtokosa könnyebben, gyorsabban juthat egyszerűsített vámhatósági engedélyhez;

  • az AEOS (biztonsági-védelmi típusú egyszerűsítésekre jogosító) vagy AEOF tanúsítvány esetén, amennyiben a gazdálkodó belépési gyűjtő vámáru-nyilatkozatot nyújtott be, a vámhatóság az Unió vámterületére történő belépés előtt értesítheti, ha a szállítmányát biztonsági és védelmi kockázatelemzés alapján fizikai ellenőrzésre választották ki ;

  • továbbá az AEOS vagy AEOF tanúsítvány birtokosai csökkentett adattartalmú belépési vagy kilépési gyűjtő vámáru-nyilatkozatot nyújthatnak be.

Valamennyi AEO-t megillető jelentős uniós előny, hogy kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzésnek kell alávetni, mint más gazdasági szereplőket, amely azonban nem jelenti azt, hogy ezen gazdálkodói kör tagjait nem lehet vizsgálat alá vonni. Fontos kiemelni, hogy amennyiben a vámhatóság a kockázatelemzést követően mégis kiválasztja további vizsgálatra az AEO szállítmányát, úgy a szükséges ellenőrzéseket elsőbbséggel kell elvégezni. Az engedélyezett gazdálkodó kérésére – az érintett vámhatósággal történt megállapodástól függően – ezek az ellenőrzések az érintett vámhivatal helyétől eltérő helyen is elvégezhetők.

Az uniós előnyök, így fentiek esetében is kiemelendő, hogy a Közösségi Vámkódex végrehajtási rendeletének 14b. cikk (5) bekezdése alapján azok csak akkor illetik meg a gazdálkodót, ha megadja az AEO-tanúsítványa számát.

Fentiek értelmében a vámeljárások alkalmával az Egységes Vámokmány 44. rovatában kell feltüntetni a tanúsítványszámot az Egységes Vámokmány Kitöltéséről szóló, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 4003/2013. számú tájékoztatás 2. számú mellékletében meghatározott kódok jegyzéke alapján annak érdekében, hogy az AEO részesüljön a közösségi jogszabályokban meghatározott előnyökből.

Az AEO-k által alkalmazandó kódok az alábbiak:

Y022

Feladó/exportőr (AEO-tanúsítvány száma)

Y023

Címzett (AEO-tanúsítvány)

Y024

Nyilatkozattevő (AEO-tanúsítvány száma)

Y025

Képviselő (AEO-tanúsítvány száma)

Y026

Főkötelezett (AEO-tanúsítvány száma)

Y027

Raktárengedélyes (AEO-tanúsítvány száma)

Y028

Fuvarozó (AEO-tanúsítvány száma)

Y029

Más engedélyezett gazdálkodó (AEO-tanúsítvány száma)

Fenti tájékoztatás a NAV internetes oldalán elérhető az alábbiak szerint:
http://nav.gov.hu/data/cms284539/4003_2013_tajekoztatas.pdf