Deviza lakáshitelesek megsegítése: devizahitelek kivezetése, és a bankok felellősége....

Ultimátum a bankoknak

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára – közölte Rogán. A politikus – a hitelesek helyzetét megoldandó – kijelentette, a helyzetért a bankok a felelősek, ugyanis nem árulták el az embereknek a kockázatot, és minden terhet áthárítottak rájuk. Így a kialakult problémát is nekik kell megoldani.

A bankok erre november 1-jéig kapnak határidőt, ha addig nem teljesítik az elvárást, a frakció felkéri a kormányt, hogy a javaslatot terjessze be a parlament elé, akár a bankok kárára is – mondta a politikus.

Kivezethetik a devizaalapú jelzáloghiteleket

A frakcióvezető később kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: azt kérik a bankoktól, hogy módosítsanak a devizahitelesek javára, ez erkölcsi kötelességük, ha ezt nem teszik meg akkor a kormánynak be kell lépnie. Rogán azt mondta, ha ezt nem teszik meg a pénzintézetek, akkor sor kerülhet a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetésére, szerinte ezzel nem fenyegeti a bankrendszert veszély, de terhet a bankoknak vállalni kell.

Rogán a devizahitelekkel kapcsolatban ismertette a júliusi adatokat, amely szerint 279 ezer szabadfelhasználású és 222 ezer lakáscélú devizahitel volt hazánkban, noha a végtörlesztés, az árfolyamrögzítés és a nemzeti eszközkezelő által nyújtott segítség következtében 360 ezer család szabadult meg devizahitelétől.