Növekedési Hitel Program 2014-Folytatódik a Növekedési Hitel Program

Az NHP I feltételeit továbbvive már októbertől elindítja a Növekedési Hitel Program újabb körét a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be Matolcsy György.

A Monetáris Tanács értékelése szerint az MNB Növekedési Hitel Programja a sok kétség, kétely és persze óhaj ellenére sikeres volt. Matolcsy György jegybankelnök a pénzintézetek és az üzleti szektor segítségét megköszönve emlékeztetett arra, hogy az érintettek közötti együttműködés olajozottan zajlott, aminek köszönhető a program sikere.

Miután a pilot-projekt sikeres volt, az MT döntése szerint 2014. december 31-ig döntően változatlan feltételek mellett folytatódik. Az első szakasz 750 milliárd forintos hitelkeret után 2000 milliárd forintot különít el e célra, amely már nem bővíthető. Ennek első, 500 milliárdos kerete októbertől lesz elérhető. Az MNB továbbra is 0 százalékon nyújt refinanszírozást, és az sem változik, hogy a maximális kamatmarzs továbbra is 2,5 százaléka. A hitel maximális futamideje továbbra is 10 év lesz. A felajánlott teljes keret (és az októbertől megnyíló 500 milliárd forint) 90 százaléka új hitelek nyújtására fordítódhat. Régi hitel kiváltására a keret 10 százaléka fordítható, azzal a korlátozással, hogy ilyen hitelt csak az nyújthat, aki az első pillérben, az új kihelyezésekben is aktív.

Az MNB a III. pillér eredményeit is sikeresnek ítélte, így a devizacsere-program folytatását is elhatározta.

A folytatásról az MNB-nek két forgatókönyve van Matolcsy szerint. A statikus forgatókönyv szerint az MNB  program gyorsulását várja, míg a dinamikus program az októbertől induló 500 milliárdos keret gyors kimerülését aposztrofálja, amely azt vonja maga után, hogy az MT hamarosan a 2000 milliárdos keret újabb részletének megnyitásáról dönt hamarosan.

Balog Ádám, jegybanki alelnök szerint az MNB jelenleg 60 százalékos kihasználtságnál tart az első kör esetében, de az előzetes adatok szerint az NHP I. teljes kerete felhasználásra kerül majd. A felhasználás aránya kedvezőbb lett, az új hitelek kereslete erősebb lett, mint várták. Az MNB 40 százalékos előzetes becslése szerint a hitelkeret 60 százaléka került kihelyezésre új hitelként. A hitelek futamideje átlagosan 4-5 év lett.

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint kisebb feltételekben lesz változás, új terméktájékoztató kézül. Ami biztos, hogy megszűnik az allokáció - minden bank a kkv-hitelállomány 100 százalékáig vehet fel hitelt az MNB-től az NHP II-re. A jegybanktól történő lehívás érkezési sorrendben történik, ha a keret kimerül, akkor az MT dönthet a 2000 milliárdos felülről zárt keret újabb részletének felszabadításáról.

Matolcsy György szerint a teljes, 2750 milliárdos NHP I és II. összességében 1,8-2 százalék közötti GDP-bővülést okozhat, annak függvényében, hogy mekkora lesz az új hitelek nyújtása.