Túllőtt a kormány a hiánycélon-Mennyi a hiánycél 2014-ben?

Az egész évre tervezett 110 százaléka a költségvetési deficit, de az NGM szerint erre számítottak. A tárca visszalépett az adatok kozmetikázásától.

Az egész évre tervezett hiány 110 százaléka jött össze augusztus végéig – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közzétett részletes államháztartási jelentéséből.

Mint szeptember elején kiderült az augusztusi hiányról szóló gyorsjelentésben a kormány változtatott a havi államháztartási beszámolók évtizedes hagyományán, és kihagyta az éves hiánycél teljesülésének százalékos mértékét, valamint az adatok összevetését segítő táblázatot. Az ok feltehetően éppen az volt, hogy a hiány 10 százalékkal több lett az éves mértéknél.

A módosításra negatív reakciók érkeztek az elemzők köréből és a sajtóból, és a tárca részben meghátrált. Ugyanis az augusztusi hiányról szóló részletes jelentésben a hiány teljesülésének százalékos mértéke csak a jelentés főszövegéből hiányzik, az a táblázat viszont ismét szerepel, amely tartalmazza ezt a mértéket, és a tavalyi teljesülést.

Még jönnek nagy bevételek

A részletes jelentésben a tárca közli, hogy az államháztartás központi alrendszere augusztusban 110 milliárd forintos hiányt ért el, és ez megfelel a kormány várakozásainak. A mostani és a következő hónapokra várt bevételek és kiadások - a decemberi hónapra várt igen jelentős többlettel együtt – alátámasztják, hogy teljesülni fog az idei 3 százalék alatti hiánycél.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 137,4 milliárd forintos hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok 1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,4 milliárd forintos többlettel zártak.

Az NGM hangsúlyozza, a kiadások és bevételek összehasonlításakor figyelembe kell venni, hogy azok egymáshoz képest időbeli elcsúszással teljesülnek. A bevételi oldalt tekintve, néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemeket vezetett be a kabinet.

A kormány várakozásai szerint december hónapban jelentős többletbevétellel számolhat a költségvetés, amely hozzájárul az éves hiány elvárt szinten tartásához. Az NGM kiemeli azt is, hogy egyszeri, nagy bevételi tételek még az év hátralévő részében fognak befolyni a költségvetésbe, úgymint a frekvenciahasználati jogosultság értékesítéséből származó mintegy 100 milliárd forintos bevétel, a pénzügyi tranzakciós illeték júniusban előírt – négy ütemben történő – befizetés része, az energiaellátók jövedelemadója és a társasági adó jelentős része is.