Nem forintosítják a devizahiteleket 2014-től: Kizárt a devizahitelek forintosítása

Orbán Gábor, az NGM államtitkára kizárta annak lehetőségét, hogy egyszerre váltsák át a devizahiteleket forinthitelekre. A hiánycélt és a jegybanki devizatartalékot nem veszélyeztetheti a devizahiteles-csomag, a bankok viszont számíthatnak veszteségekre írja a Portfolio.hu a Reutersre hivatkozva. Orbán Gábor szerint zéró a valószínűsége annak, hogy a devizahiteles-csomag hatására akár csak egy külföldi bank is rendezetlenül elhagyja az országot.

A hírügynökség beszámolója szerint Orbán Gábor a Reuters Investment Summit című rendezvényen úgy fogalmazott, teljes mértékig tudatában van a kormány a devizahiteles-csomaggal kapcsolatos korlátoknak. Ilyennek nevezte a jegybank devizatartalékát és a piac devizakereslet-felszívó képességét.

Kizárta, hogy a teljes deviza jelzáloghitel portfóliót egy lépésben forintosítsák, ez ugyanis fenyegetést jelentene a forintpiacra és a bankrendszerre is. Egyúttal kizárta egy olyan devizahiteles-csomag lehetőségét is, amelynek kedvezőtlen hatásai lennének a jegybank devizatartalékaira „abban az értelemben, hogy azokat túl alacsony szintre csökkentenék”. Nem tekintem megoldásnak azt, amelyik hátrányos a jegybank tartalékpolitikájára nézve – fogalmazott.

Korábban Patai Mihály, a bankszövetség elnöke is figyelmeztetett arra, hogy 10 milliárd franknyi devizahitel konverziója alááshatná a forint árfolyamát, amennyiben azt azonnal a devizapiac igénybevételével hajtanák végre. Matolcsy György jegybankelnök szintén jelezte ellenkezését az egyszeri konverzióval szemben. Hozzátette azonban, hogy ha szükség lesz rá, a jegybank kész a devizatartalék révén is rendelkezésre állni.

Orbán Gábor szerint a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó fokozatos átváltása viszont egy lehetséges megoldás a problémára. A hitelek hátralévő mintegy 15 éves futamidejét szerinte rövidíteni lehetne. Orbán szerint a kormány novemberben tekintheti át a lehetőségeket, köztük a bankszövetség által javasoltakat is. Ezután azt a megoldást választhatják ki, amelyik a legkisebb kockázattal jár a gazdaságra nézve, és hozzájárul a devizahitelek kivezetéséhez.

A bankok eddigi javaslatai túl nagy hozzájárulást követeltek volna meg a kormánytól, amit a kabinet nem kíván vállalni. A bankoknak elsősorban a saját ügyfeleikkel kell megoldást találniuk - mondta Orbán. A megoldás nem veszélyeztetheti a hiánycélokat – hangsúlyozta. Bármilyen megoldás is születik, szerinte „zéró esélye” van annak, hogy egy bank ennek eredményeként rendezetlenül kivonul a magyar piacról.