Mi ez a Mol-ügy? Mennyibe kerül ez nekünk majd? Szerintetek?

Hogy is van ez a Mol téma ? Letartoztatási parancs, most meg Ina eladás ?

Mennyibe kerül ez majd nekem, nekünk rendes adófizetőknek ? Erre keresem a választ !

Igy kezdődött :

Letartóztatási parancsot adhatnak ki a MOL-vezér ellen

Megkapta a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató letartóztatására vonatkozó kérelmet a horvát rendőrség igazgatósága - adta hírül hétfőn a Hina horvát hírügynökség.
A rendőrség a Hinának azt mondta, hogy a letartóztatási kérelmet nemzetközi elfogatóparancs követi majd, amelyet az Interpol oldalán tesznek közzé. Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában.

Előzmények

A zágrábi megyei bíróság pénteken előzetes letartóztatást rendelt el Hernádi Zsolt ellen a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

Az ügyészség azért kérte a fogva tartást, mert Magyarország a közelmúltban elutasította, hogy kézbesítse Hernádi számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést, korábban pedig a magyar hatóságok nem akarták kihallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját nemzeti érdekekre hivatkozva. A magyar fél azt mondta, hogy már lefolytatták az eljárást, és megállapították, hogy a Mol vezetője nem követte el az említett törvénytelenségeket - írta a horvát hírügynökség.

2012 novemberében a zágrábi bíróság első fokon tíz évi börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát kormányfőt korrupció vádjával, egyebek mellet a Mol-INA-üggyel összefüggésben.

Múlt pénteken a Mol csoport jogi igazgatója az őrizetbe vétel elrendelését Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte. Az MTI-hez eljuttatott közleményében Kara Pál értetlenül fogadta, hogy a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt előzetes letartóztatását. A jogi szakértő emlékeztetett, hogy a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt a főügyészség szerint.

Ez a folytatás:

A kormány MOL-lal kapcsolatos mai bejelentése kapcsán hazai alapkezelőket is megkérdezték, arra a kérdésre keresve a választ, hogy vajon az új fejlemények váratlannak tekinthetők-e, illetve arra, hogy összességében jelenleg mi a véleményük a hazai olajtársaság részvényeiről. Egyes vélemények szerint nem feltétlenül lenne rossz, ha a MOL eladná az INA-t, a befolyó pénzből ugyanis értékes kurdisztáni eszközöket vásárolhatna.

A lényeg : Eladni az Inát !!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Itt tartunk most :

A horvát kormány nem kívánta kommentálni szerdán a magyar kormány azon lépéseit, amelyekkel a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott elfogatóparancsra reagált, és azt sem, hogy Budapest adott esetben megfontolná az INA-részvények eladását. A Hina hírügynökség jelentése szerint a horvát kormány egyik lépést sem kívánta minősíteni, csak annyit mondtak, nincs befolyásuk az igazságszolgáltatási szervekre.

A magyar kormány szerdán bejelentette, polgári és büntetőjogi lépéseket fontolgat a Mol-INA-ügyben, valamint az INA-részvények eladásának megfontolására kérte fel a Molt, illetve arról is döntöttek, hogy lemondják Martonyi János külügyminiszter dubrovniki útját.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter a Mol azon megfogalmazását, miszerint a Hernádi kihallgatására vonatkozó kérelem a Molt és vezetőjét hivatott-e megfélemlíteni, úgy kommentálta, hogy ő továbbra is ahhoz tartja magát, amit kormánya az INA-tárgyalások kapcsán felvázolt, és ami a Mol és a horvát kormány közötti első találkozón elhangzott.

A Mol szerdán azt is bejelentette, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni Interpol-körözés és az európai elfogatóparancs kiadása az Európai Unió jogainak megsértése, ezért minden jogi eszközzel harcolni fognak ez ellen.

Hernádi ellen kedden adtak ki európai elfogatóparancsot és Interpol-körözést, miután Magyarország visszautasította, hogy horvátországi meghallgatásra szóló gyanúsítotti idézést nyújtson át neki.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat. A társaság közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon többek között vesztegetés bűntettének elkövetéséért tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert. Az egyik vádpont szerint a horvát politikus 10 millió euró kenőpénzt kapott a Moltól.

A Mol 49,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az INA horvát olajvállalatban, a részvények 44,8 százalékát pedig a horvát állam birtokolja.

A nyitott kérdések :

Miért kell védeni Hernádit ha ártatlan ?

Miért nem tesz vallomást ?

Miért kell eladni az Inát ?

Mennyibe kerül ez majd később nekünk ?

Innen folyt köv hamarosan ............