MOL-ügy: büntetőjogi lépéseket fontolgat a kormány

A Mol ügy folytatása 2.0

Az Interpol körözést adott ki Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója ellen, illetve az európai elfogatóparancs is hatályba lépett - derült ki horvát lapértesülésekből. A Hernádi Zsolttal kapcsolatos hírekkel kapcsolatban ma reggel a MOL is kiadta állásfoglalását, a társaság szerint a horvát hatóságok eljárása és annak módja ellentétes az uniós joggal. A legfrissebb hírek szerint a magyar kormány polgári és büntetőjogi lépéseket fontolgat a MOL-t és Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

A magyar kormány utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a MOL állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a MOL-INA-ügyben a MOL-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására - közölte a kabinet szerdai döntését a Kormányzati Információs Központ az MTI-vel.

Mit mond a MOL?

Horvátország saját joga szerint talán megtehette azt, amit tett, a MOL azonban fenntartja azon álláspontját, hogy a horvát hatóságok eljárása és annak módja ellentétes az európai uniós joggal, amelynek alkalmazását Horvátország magára nézve is kötelezőnek fogadta el, amikor idén csatlakozott az EU‐hoz. A MOL magyar részvénytársaságként a magyar jog hatálya alá tartozik. Ebből adódóan jogilag a magyar hatóságok azon korábbi döntése kötelezi, mely az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. A vizsgálat egyúttal nem tárt fel helytelen vagy törvénytelen üzleti tevékenységet sem a MOL‐csoport, sem képviselői részéről.

A MOL egyébiránt megkérdőjelezi, hogy a társasággal kapcsolatban felmerült vádak tekintetében folytatott eljárás megfelel-e az uniós, illetve nemzetközi joggyakorlatnak. A MOL szerint a jogállamiság követelményeinek nem felel meg.

Amíg a jogi ügy a vállalat számára kedvező módon le nem zárul, Hernádi Zsoltnak, magánszemélyként nyilvánvalóan kényelmetlen lesz, hogy nem tud külföldre utazni, és ez bizonyos protokoll feladatok ellátásában is akadályozhatja. Ugyanakkor ez semmilyen módon nem gyengíti Hernádi Zsoltot abban, hogy a továbbiakban is teljes jogkörrel irányítsa a vállalatcsoportot - olvasható a közleményben. A MOL szerint az intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója a cég és elnökének megfélemlítése.

Az Interpol körözi Hernádit

Kedden délután életbe lépett az európai elfogatóparancs a MOL vezére, Hernádi Zsolt ellen - közölte a Jutarnij List horvát napilap. Az értesülést a lap közlése szerint a rendőrség is megerősítette. Ezzel egyidejűleg az Interpol vörös körözési listájára is felkerült Hernádi.

Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában.

MOL-INA-ügy: büntetőjogi lépéseket fontolgat a kormány


Előzmények

A zágrábi megyei bíróság pénteken előzetes letartóztatást rendelt el Hernádi Zsolt ellen a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

Az ügyészség azért kérte a fogva tartást, mert Magyarország a közelmúltban elutasította, hogy kézbesítse Hernádi számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést, korábban pedig a magyar hatóságok nem akarták kihallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját nemzeti érdekekre hivatkozva. A magyar fél azt mondta, hogy már lefolytatták az eljárást, és megállapították, hogy a Mol vezetője nem követte el az említett törvénytelenségeket.

2012 novemberében a zágrábi bíróság első fokon tíz évi börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát kormányfőt korrupció vádjával, egyebek mellet a Mol-INA-üggyel összefüggésben.

Múlt pénteken a Mol csoport jogi igazgatója az őrizetbe vétel elrendelését Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte. Az MTI-hez eljuttatott közleményében Kara Pál értetlenül fogadta, hogy a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt előzetes letartóztatását. A jogi szakértő emlékeztetett, hogy a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt a főügyészség szerint.

Kapcsolódó cikkek: