A horvát elnök reméli, hogy megtalálják a legjobb utat a Mol-INA-ügy megoldására

A horvát elnök hétfőn reményét fejezte ki, hogy a zágrábi kormány megtalálja a legjobb utat a Mol-INA-ügy megoldására - az Ivo Josipoviccsal készült rádióinterjút a Jutarnji List című zágrábi napilap ismertette internetes oldalán.

 

Az elnökkel egy kávé mellett címet viselő közszolgálati rádióműsorban Ivo Josipovic úgy ítélte meg, nem helyénvaló arról beszélni, hogy a horvát állam megvásárolja-e a Mol INA-részesedését. "Az majd a konkrét megbeszélésektől függ, nem helyénvaló ilyen absztrakt vagy a priori módon arról beszélni, hogy visszavesszük-e a pakettet" - mondta a horvát elnök.  Josipovic szerint előbb azt kell megnézni, hogy lehetséges-e a magyar partnerekkel javítani vagy változtatni a jelenlegi egyezségen úgy, hogy az mindkét félnek megfeleljen. Hozzátette: azt is meg kell vizsgálni, van-e Horvátországnak pénze arra, hogy megvásárolja a részvényeket, és hogy melyek a horvát érdekek. "Nekünk mindenképpen az az érdekünk, hogy az INA erős vállalat legyen.

 

Ez a mi nemzeti márkánk attól függetlenül, hogy mekkora a tulajdonrészünk, és meg vagyok győződve arról, hogy a kormány a tárgyalásokon keresztül megtalálja a legjobb utat" - emelte ki Josipovic. Az INA jövőjével kapcsolatos találgatásokkal összefüggésben a horvát elnök elvetette az államosítás lehetőségét. A Mol egyébként 49,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az INA horvát olajvállalatban, a részvények 44,8 százalékát pedig a horvát állam birtokolja. Josipovic szerint ez a "forró téma" nem rontott Horvátország és Magyarország kapcsolatán, és emlékeztetett Orbán Viktor, valamint Zoran Milanovic miniszterelnökök kijelentéseire, miszerint az egymás közötti jó kapcsolatok nagyon fontosak.
    

"Szerintem ez (a kapcsolat) nem romlik meg, valamint lesz erőnk és módunk arra, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást" - nyomatékosította a horvát elnök. Megismételte azt is, hogy bírósági ügyek "nem képezik tárgyalások témáját", itt "a törvények végrehajtásáról" van szó. "Szerencsére olyan állam vagyunk, ahol sem a kormány, sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök, sem a parlament nem tudja azt mondani a bíróságnak vagy az államügyésznek, hogy így vagy úgy járjon el. A törvény betartásáról van szó, és ezt semmiképpen sem kell valamiféle nyomásként felfogni" - szögezte le Josipovic.  (MTI)