Devizahiteles csomag 2014: A lényeg ! végtelenített árfolyamgát

A rögzített árfolyam feletti törlesztés teljes elengedésével segítené meg a kormány a devizahiteleseket. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak az Európai Központi Bank érdeklődésére küldött leveléből derül ez ki.

 

Augusztus közepén jelent meg, majd a Magyar Nemzeti Bank is felkarolta azt a javaslatot, amely az árfolyamgát átalakításával úgy segítené meg a devizahiteleseket, hogy a rögzített árfolyam fölötti törlesztést teljes mértékben elengednék. A Portfolio.hu tegnapi cikkében számolt be arról, hogy értesülései szerint ez ma a legvalószínűbb forgatókönyv.

A javaslat lényege


1. A devizahitelesek a futamidő végéig rögzített árfolyamon törlesztenek. Frankhitelek esetében ez eddig 180 forint volt, de csak 2017 közepéig szól a mostani árfolyamgát.
2. A piaci és a rögzített árfolyam közötti különbséget (jelenleg frankonként közel 60 forint) a futamidő végéig, folyamatosan viseli az állam és/vagy a bankszektor.
3. Valójában tehát egy futamidő végéig tartó, gyűjtőszámla-hitel nélküli árfolyamgátról van szó, amelyben a mostani árfolyamgáttal szemben a rögzített árfolyam feletti kamatfizetés mellett a tőketörlesztést is elengedik az ügyfélnek.



A Portfolio.hu az említett cikkében elemezte is a javaslat lehetséges hatásait, a Magyar Nemzet pedig csütörtöki számában azt írta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium is éppen erről a tervről számolt be az Európai Központi Bank elnöke számára küldött válaszlevelében. Mario Draghi korábban figyelmeztette a kormányt, hogy ne kényszerítsen egyoldalú lépéseket a bankokra, majd külön levélben vonta kérdőre a terveivel kapcsolatban.

A Magyar Nemzet szerint az MNB augusztusi javaslatához hasonló megoldást tartanak ma a kormányzati szakértők valószínűnek. A törlesztési árfolyamot a futamidő végéig rögzítenék, a piaci és a kedvezményes árfolyam közötti különbség miatt felgyülemlő forinttartozást pedig elengednék. Bár a Magyar Nemzet szerint a Magyar Bankszövetség újabb javaslattal fog előállni október végén, a kormány ezt valószínűleg nem fogadja el. November első napjaiban benyújthatja a kormány a saját javaslatát az Országgyűlésnek, néhány hét múlva pedig ezt fogadhatják el.

  Valószínű, hogy a "végtelenített árfolyamgát" rendszere lép tehát életbe, ettől azonban még rengeteg kérdés megválaszolatlan marad. Többek között:

- milyen szinten határozzák meg a rögzített árfolyamot? A Portfolio.hu említett számításai szerint az eddig ismert rögzített árfolyam (frankhitel esetén 180 forint) mellett az évi 100 milliárd forintot is megközelítené a program teljes költsége

- hogy osztják meg ezt a terhet az állam és a bankszektor között? Fontos tényező, hogy a tőketörlesztés átvállalásának költségeit a bankoknak valószínűleg egy lépésben, a program kezdetén le kellene írniuk, ami több százmilliárd forintos egyszeri teher lenne számukra. Ennek elkerülése kardinális kérdés.

- ki vállalja át a háztartásoktól ez esetben az árfolyamkockázatot? Fontos emlékezni, hogy a rögzített árfolyamtól függetlenül a bankoknak a piaci árfolyamon kell visszafizetniük forrásaikat, és a bankrendszer pénzügyi és szabályozói szempontok alapján sem vállalhat számottevő nyitott devizapozíciót.

- kizárólag a lakáscélú hitelekre, vagy a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is kiterjed a program?

A fenti kérdésekre adott válasz pontos ismerete nélkül egyelőre lehetetlen kiszámítani a devizahiteles csomag várható költségeit és hatásait.