Kötelező biztosítás kalkulátor: Április óta csak drágul a kötelező biztosítás 2014 végére mégjobban rátesznek

Tízből kilenc társaságnál drágul a kötelező biztosítás díja – tudta meg a biztositas.hu. Így mostantól azt tudják csak kiválasztani az autósok,  mely biztosítónál emelkedik legkevésbé a díj.


A biztositas.hu internetes portál adatai szerint a hazai díjemelés már április óta tart. A biztosítók közötti árverseny rekordalacsony szintre szorította le a díjakat, de egy ideje már lehetett sejteni, hogy ezek az összegek nem tarthatók sokáig. A végső lökést az áprilisban megszűnt kármentességi kedvezmények adták meg, azóta csak drágul a kötelező. Hogy mennyi is lesz jövőre az emelkedés, az a jövő héten derül ki, ekkor teszik közzé a társaságok az áraikat. És ezzel kezdetét veszi a biztosítók novemberi reklámkampánya, amelyben az autósokat győzködik arról, hogy miért őket válasszák. A 4,2 millió autósból 2,5 milliót érint a változás, nekik  jár le januárban a kötelezőjük. – Számukra a biztosítóválasztás az előző éveknél nagyobb körültekintést igényel, mivel azt a biztosítót kell megtalálniuk, ahová átszerződve a legkevésbé emelkedik majd a 2014-re fizetendő köteleződíjuk – magyarázta Rácz István, biztositas.hu ügyvezetője.

Az idei kampányról a következőket érdemes még tudni:

  • A piaci szereplők az idén már hosszú évek óta először enyhe díjemelkedésre számítanak. Ha ez igaz lesz, hogy a többség számára már nem az lesz a kérdés, hogy mennyit spórolhat, hanem az, hogy hogyan tud minél kisebb díjemelkedéssel szembesülni
  • Az új díjakat a biztosítók az idén nem október utolsó napján, hanem november 2-án teszik közzé a biztosítók. Az egyes biztosítók díjának összehasonlítását, az előzményszerződés felmondását, illetve az új szerződés megkötését az ügyfelek többsége idén is a független alkuszok által működtetett összehasonlító oldalakon végezheti majd – várhatóan november 3-ától.
  • Fontos, hogy az év végi kampányban csak az válthat kötelező biztosítást, aki 2010 januárja előtt vásárolta autóját. A többiek évfordulója évközi időszakra esik, igazodva a vásárlást követő biztosításkötés időpontjához.
  • Az aktuális kgfb felmondásának az évforduló előtt legalább 30 nappal korábban, 2013. december 1-jéig kell beérkeznie az autó jelenlegi biztosítójához. Ennek elmulasztása esetén az újonnan kötött biztosítás nem lesz érvényes.
  • Az új szerződés megkötésének határideje 2013. december 31.

A blogban általános érvényű tanácsokkal igyekszünk szolgálni. Ezek nem minden esetben jelentenek megoldást az egyedileg felmerülő helyzetekre. Bármilyen biztosítási tárgyú problémával szembesül, javasoljuk, hogy keresse fel az ország legnagyobb biztosításközvetítő szövetségének honlapját. Itt pillanatok alatt kiválaszthatja, hogy problémájának megoldásában a szövetségbe tömörülő közel száz minőségi alkusz közül kinek a segítségét kívánja igénybe venni!