Nav adóslista nevek: itt a NAV friss szégyenlistája, tele celebekkel

Közzétette azokat a frissített listákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyeken a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégeket, illetve a több mint 10 millióval tartozó magánszemélyeket sorolja fel.

Mint arról a Napi.hu beszámolt, a harmadik negyedév végi állapotok szerint nőtt a listán szereplő cégek és kismértékben csökkent a magánszemélyek száma. Ezek összesen legalább közel 240 milliárd forinttal lógnak, de a valós tartozás ennek többszöröse is lehet.

A lista régi szereplőjének számít Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta, akiket nemrégiben a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt adócsalásért, miután 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be. (Ez a tartozás is arra utal, hogy a közel négyezer adós esetében a tízmilliós alsó küszöbbel számolt 39,6 milliárd forintos teljes összeg többszöröse is lehet a NAV valós kintlévősége, és a cégeknél is hasonló lehet a helyzet - lásd a keretes írást.)

A listán továbbra is ott van a börtönből nemrégiben kiszabadult Zuschlag János, a hírekből szintén ismerős Földesi-Szabó László, valamint az akasztói nagyvállalkozó Stadler József is. (Őt egyébként a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.)