Pénzügyi rezsicsökkentés 2013/2014: sokat bukhatnak a jól keresőkön a bankok

A Világgazdaság szerint a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslat alapján azok a bankok járhatnak jobban, amelyeknél magasabb a folyószámlahitellel rendelkező ügyfelek aránya.

A lap keddi cikkében ismerteti: a törvényjavaslat szerint az ingyenes készpénzfelvétel csak a pozitív egyenleg erejéig jár, így akinek mínuszba kerül a számlája, azt nyugodtan megterhelhetik a hitelintézetek a díjaikkal.

A jegybank adatai szerint félévkor 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, tartozásuk meghaladta a 400 milliárd forintot. Ezt azt jelenti, hogy egy átlagos folyószámla a hónap végén mínusz 141 ezer forintos egyenleget mutat - írja az újság.

Miközben a hónapról hónapra mínuszba kerülő ügyfeleken akár semmiféle veszteségük nem lesz a bankoknak, a jobb anyagi helyzetűeken sokat bukhatnak. A törvényjavaslatban szereplő limitek ugyanis jóval magasabbak annál, amire eddig átlagosan igény mutatkozott.

Az idei első félévben például betéti kártyákkal havonta átlagosan 1,17 alkalommal vettek fel a banki ügyfelek készpénzt, egy-egy alkalommal valamivel több mint 45 ezer forintot. Vagyis az ügyfelek többsége vélhetően elégedett lenne havi egyszeri készpénzfelvétellel is mintegy 50 ezer forint értékben. Jövőre a lehetőséget maximálisan kihasználni képes klienseken tehát a korábbi költségek háromszorosát is le kell majd nyelniük a bankoknak - olvasható a lapban.