Új Kgfb-táblázat-2014: Nem hiába nagy a verseny, kötelezőben jók vagyunk a régióban

Hamarosan indul a kötelező kampány. Egy felmérésből kiderült, hogy Magyarországon a legjobb a helyzet a kötelező biztosítások terén, legalábbis a régióban. Miközben nálunk alig van autó kgfb nélkül, aközben a régióban csaknem minden tizedik autótulajdonos nem köt biztosítást.

A Generali kutatásából kiderült, a lengyel, a szlovák, a cseh, a magyar és az osztrák emberek életében fontos szerepet játszik az autó. A tulajdonosok 64,3%-a napi rendszerességgel vezeti saját vagy céges autóját. A magyar autósok közül a legtöbben (a válaszadók 31,4 %-a) évi 5-10 ezer kilométert tesznek meg az autóval, és csak Ausztriában jellemző a sokkal hosszabb éves futásteljesítmény.

Jól állunk a kötelezővel

A négy ország válaszadóinak 67%-a jól tájékozottnak tartja magát a gépjármű-biztosítások terén, a magyar válaszadók körében ez az arány 64%. De a kutatásból kiderült az is, hogy a régió autótulajdonosainak 91%-a rendelkezik csak kötelező biztosítással, amiből viszont az is következik, hogy közel 10 százalékuk a törvényileg előírt biztosítást sem köti meg.

A casco még kevésbé elterjedt: csupán a válaszadók 36%-a kötött ilyet autójára, annak ellenére, hogy 60%-uk ismeri a lehetőséget. Az assistance szolgáltatást tartják legkevésbé fontosnak az autósok, csupán 34%-uk vett igénybe ilyen jellegű lehetőséget is, míg csaknem 21% egyáltalán nem is ismeri mindezt. Hasonlóan alakul az arány a magyar autósok körében is, akiknek ugyan 98%-a kötött kötelező biztosítást, 27%-a pedig cascót is, ugyanakkor assistance szolgáltatást csupán 20%-uk vett eddig igénybe.

„Magyarországon a családok több mint 60%-a rendelkezik gépjárművel, és az ingatlan mellett általában egyértelműen ez a második legértékesebb vagyontárgyuk, ráadásul a kutatási adatok alapján érzelmileg is nagyon erősen kötődünk az autónkhoz. Ezért is nagyon fontos a megfelelő biztosítás kiválasztása"– hívta fel a figyelmet Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

A biztosítók napokon belül közzéteszik tarifáikat. Az ajánlatok megtalálhatók lesznek a Magyar Nemzeti Bank illetve a Magyar Biztosítók Szövetségének weboldalán is.