Nyugdíj adókedvezmény 2014-adókedvezménnyel jár a nyugdíj-előtakarékosság

A kedvezőtlen demográfiai tendenciák Európában mindenhol komoly kihívást jelentenek a nyugdíj-ellátásban. Az egyéni öngondoskodás hiányában a társadalmi ellátórendszerek néhány évtizeden belül komoly kihívásokkal szembesülhetnek, így a nyugdíjbiztosítások elterjedése egyszerre szolgálja az állam és a fogyasztók érdekeit, mivel hozzájárul a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez és ezáltal csökkenti a társadalombiztosítás (azaz az állam) terheit.

A 2014. január 1-én életbe lépett új adójogszabályok egy új lehetőséget kínálnak számunkra, hogy befizetett adónkról rendelkezzünk, méghozzá úgy, hogy az a saját zsebünkbe vándoroljon vissza! Nézzük, hogyan lehetséges mindez!

 

2014 januártól az adókedvezmény nyugdíjbiztosításokra történő kiterjesztésével  megvalósult a nyugdíj-előtakarékossági termékek versenysemleges adózása. Ez a rendkívül kedvező változás várhatóan hozzájárul a nyugdíjbiztosítások széles körű elterjedéséhez, ezen keresztül a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez.

 

Mivel a jogalkotó felismerte a nyugdíj-célú megtakarítások jelentőségét, így egy nyugdíjbiztosítással az idén január 1-jén életbe lépett új adójogszabályok valamennyi előnyét kihasználhatjuk!

 

Nézzük hogyan!

 

2014. január 1-től a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 %-a visszajár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként, a befizetőnek. A kedvezmény legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és fő szabályként a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe. A törvény kimondja, hogy az ennél korábban kötött szerződésekre, azok módosításával sem alkalmazható a kedvezmény.

 

Mit is jelent mindez a számok nyelvén?

 

Amennyiben Ön rendelkezik nyugdíjbiztosítással, melyre éves szinten 650.000 Ft-ot helyezett el (természetesen kisebb összeg is elhelyezhető, de példánkban a törvény kínálta maximális értékkel számolunk), akkor Ön éves adóbevallásában 130.000 Ft adókedvezményre válik jogosulttá, melyet a NAV 30 napon belül átutal az Ön nyugdíjbiztosítási számlájára. Forrás