Autóhitel szerződés megtámadása 2014-devizahitel-szerződés bírósági megtámadás

Érvénytelenített és semmisnek mondott ki egy 2008-as hitelszerződést a Fővárosi Törvényszék, mert olyan ügyintéző írta alá a megállapodást, akinek erre nem volt joga, azaz aki autókereskedésben vette hitelre autóját az lehet, hogy pert nyerhet mert az autókereskedés alkalmazottjai nem írhatták volna alá a szerződéseket. 

Az asszony, akitől egymillió forintot követeltek, elmondta: az a gépjármű-kereskedés, amely a lízingcég helyett szignózta a szerződést, nem volt jogosult erre, és ezt a másodfokú bíróság is megállapította. Az ítélet szerint a feleknek el kell számolniuk egymással. A pert vesztett cég a Kúria elé viszi az ügyet.

A pernyertes ügyvéd szerint az ítélet alapján sok devizalapú hitelszerződés lehet hibás. Tehát ha a kereskedőnek nem volt az aláírásra engedélye, erre hivatkozva a szerződést meg lehet támadni a bíróságon.

A hírműsornak nyilatkozó független jogászok szerint nagyon alapos átolvasást igényelnek ezek a szerződések. Hogy volt-e joga aláírásra a cégeknek, azt a cégadatbázisból lehet kideríteni. Ha támadható a szerződés, érdemes peren kívül megegyezni.

A Magyar Lízingszövetség szerint a mostani csak egyedi eset lehet és a cégek tömegesen nem hibázhattak, a bíróság pedig dönthet úgy is, hogy nem megsemmisíti, hanem helyreállíttatja a szerződést - hangzott el az RTL Híradóban.