Foglalkoztatást helyettesítő támogatás 2015

Itt kevésbé szigorúak a kritériumok, mint a rendszeres segélynél. Annak nem adnak, aki a rendszeres szociális segélyt is kaphatna. A támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 80 százaléka, pillanatnyilag 22 800 forint. Egy családban egyszerre csak egy valaki kaphat ilyet, és ha van olyan a családban, aki rendszeres szociális segélyt kap, akkor annak a maximális összegéből le kell vonni ezt a 22 800 forintot.

Alkalmi munkavállalók is kérhetik az aktív korúak ellátását

A helyi önkormányzatok szociális osztályán kell jelentkeznie annak, aki a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban szeretne részesülni. Ehhez egy kérelmet kell beadni. A jegyző az aktív korúak ellátására való jogosultságot annak állapítja meg, aki a munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette; aki legalább 50 százalékos egészségkárosodást szenvedett; lejárt a rokkant nyugdíja; akinek a munkanélküli-járadéka, álláskeresési járadéka már lejárt. Az aktív korúak ellátásának havi összege 22 800 forint, és ez idő alatt a társadalom-biztosítási járulékot is az állam fizeti.
A kérelemnél általában kéri a hivatal a következőket: jövedelemigazolás, vagyonnyilatkozat, iskolai végzettséget igazoló okiratot. Az aktív korúak ellátása szempontjából nem minősül kereső tevékenységnek, ha a kérelmező közfoglalkoztatásban, egyszerűsített foglalkoztatásban vesz részt, vagy bejelentett háztartási alkalmazott.