Lakhatási, albérlet támogatás 2015-re

Lakhatási támogatás 2015 : egy pénzbeli ellátási forma, melynek célja, az emberek munkaerő piaci helyzetének megkönnyítése.A lakhatási támogatás felhasználható bármilyen bérleti díjjal vagy közüzemi díjakkal kapcsolatos kiadásokra.Tehát a bérelt lakás víz-és csatornadíjára, villamos energia díjára, távfűtésre, gázszámlára, szemétszállítási díjra vagy közös költségre.

Ki veheti igénybe a  lakhatási támogatást és milyen feltételekkel?

A lakhatási támogatás az álláskeresők vehetik igénybe.

A feltételek a  következők:

1.minimum 3 hónapja álláskeresőként kell, hogy nyilvántartva legyen (ez alól a  feltétel alól kivételt képeznek a pályakezdők, azok akik csoportos létszámleépítés miatt lettek elküldve és a közfoglalkoztatottak)

2. minimálisan 6 hónapra szóló munkaviszonyt kell létesíteni heti 20 órában, feltétel, hogy a munkavállaló állandó lakhelye és a  munkahelye legalább 100 kilométerre legyen egymástól vagy a munkahely és az állandó lakhely közötti ingázás időtartama tömegközlekedési eszközökkel több, mint napi 5 óra

3.a munkavégzés helyén nem rendelkezhet saját ingatlannal, illetve a  munkavégzés helyének 100 kilométeres körzetében nem rendelkezik saját ingatlannal, vagy az ingázás időtartama nem éri el a napi 5 órát

4.előző munkahelye és az új foglalkoztató nem lehet ugyanaz

5.lakhatását albérletben akarja megoldani a  munkavégzés helyén

6.kérelmének időpontjában más jogcímen nem részesül már lakhatási támogatásban vagy közüzemi támogatásban

7.a támogatást igénylőnek a  feltételeknek való megfelelését igazolnia kell : érvényes munkaszerződéssel, melyen a munkavégzés helye és a szerződés létrejöttének ideje is szerepel, igazolnia kell a  bérleti jogviszony fennállását bérleti szerződéssel minimum a  támogatás időtartamának feléig, azaz 9 hónapra.

8.rendszeres munkabérrel kell rendelkeznie az új munkahelyén, melynek összege nem lehet magasabb, mint a  mindenkori minimálbér 300%-a.

A támogatást összesen 18 hónapig lehet igénybe venni, utána szünetel a  támogatás 36 hónapig, de a  36 hónap leteltével újra kérelmezni lehet a  lakhatási támogatást.

A támogatás összege az első hat hónapban maximum havi 100.000 forint, a  második hat hónapban maximum havi 60.000 forint, a  harmadik hat hónapban pedig maximum havi 40.000 forint.

Ha ugyanabban az albérletben 2 közeli hozzátartozó is megfelel a  lakhatási támogatás feltételeinek, a  támogatás összege, akkor nem duplázódik, hanem a  támogatás első harmadában maximum 150.000 forint lehet, a  támogatás második harmadában maximum 90.000 forint lehet, a  támogatás harmadik harmadában pedig maximum 60.000 forint lehet.

Ha ugyanabban az albérletben 3 vagy annál több személy is megfelel a  támogatási feltételeknek, akkor a támogatási időtartam első harmadában maximum 200.000 ft lehet a  támogatás, a  támogatás második harmadában maximum 120.000 ft lehet, a  harmadik harmadban pedig maximum 80.000 ft lehet. Lakhatási támogatás....

A lakhatási támogatás azonnal megszűnik:

  • ha  a munkavállaló munkaviszony a megszűnik a  munkaadónál és harminc napon belül nem talál egy másik munkahelyet, mellyel szintén megfelel a  feltételeknek!
  • A támogatás abban az esetben is megszűnik ha  albérlőnek az adott ingatlanra megszűnik a  bérleti szerződése és köt újat a feltételeknek megfelelően.
  • Megszűnik a   támogatás folyósítás, ha a munkavállaló bruttó bére meghaladja a mindenkori minimálbér 300%-át.
  • A lakhatási támogatást, akkor is elveszíti az igénylő ha öregségi nyugdíjat, rokkantsági nyugdíjat, vagy rehabilitációs ellátást kap.
  • Olyan  ingatlan tulajdonosává válik, melynek megléte kizárja a  támogatásra való jogosultságát.

A támogatást utólag utalják, az albérlet kifizetését igazoló számlák ellenében, de kérhető előleg!

Hol igényelhető: Fővárosi, megyei kormányhivatal munkaügyi központjának lakcím szerint illetékes kirendeltsége.

Mire van szükségem a lakhatási támogatás igényléséhez?

A támogatást kérelmezni kell, ezt a  kérelmet már a  munkavállalás kezdete előtt igényelhetjük, de legkésőbb a  munkába állás követő 30 napon belül meg kell ezt tennünk.Kérelmünknek a  következő adatokat kell feltétlenül tartalmaznia : az igénylő nevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét, tartózkodási helyét és az utolsó munkavégzési helyét.A kérelem mellé csatolnunk kell az munkaszerződésünket és a bérleti szerződésünket az ingatlanra.