Szociális lakás igénylése 2015 - feltételek, részletek!

Szociális lakás igénylés, feltételek, lehetőségek

A gazdasági helyzet alakulása, az egyre több hajléktalan valamint a tény, hogy egyre többen veszítik el lakásaikat egyre aktuálisabbá teszi majd a szociális lakásokkal kapcsolatos tudnivalókat, biztosan meg fog nőni az érdeklődés ezzel kapcsolatosan.

A szociális lakások és az önkormányzati bérlakások jelentenek sok embernek majd megoldást, olyanoknak, akiknek bedőlt a hitele és a fedezetül ajánlott ingatlant, ingatlanokat elárverezték, így nem marad számukra más megoldás.


Bármennyire hihetetlen, de viszonylag kevés bérház van már az önkormányzatok tulajdonában. Jelenleg a Nemzeti Eszközkezelő (NET) tulajdonában 10 ezer lakás van, amelyet 2013 -ban, ezeket megvásárolta a tulajdonosaiktól. A tervek szerint 2015-ben 25.000 re fog növekedni a lakások száma, amelyeket a NET vásárol meg azoktól, akik nem tudják fizetni hiteleiket, elsősorban azoknak ajánlja fel az ingatlanokat bérbe, akiktől megvásárolta, így megoldódhat hosszú távon a lakásproblémájuk. 2013 őszén lépett hatályba azon kormányrendelet, amely módosította a rendeletet, amely szabályozza a NET tulajdonába került lakások kiadhatóságát.

Szintén dolgozik a kormány egy komoly bérlakás programon, amelynek a NET által vásárolt ingatlanok képeznék a magját és bevonnának még más olyan állami tulajdonú ingatlanokat, amelyeket lakhatásra lehet használni. A tervek szerint a NET Zrt és a MÁV Ingatlankezelő Rt. lesznek az ingatlankezelők. Ha azok akik eladták a NET-nek az ingatlanukat, de nem szeretnének bérlőként benne maradni, abban az esetben az ingatlan tartalékállományba kerül és felkínálják olyan szociálisan rászoruló személyeknek,, akik megfelelnek a támasztott feltételeknek.

Kik igényelhetnek szociális lakást 2015-ben?

- bárki, akit szociálisan rászorultnak minősítenek, lehet hajléktalan, túlzsúfolt lakásban élők, stb.
- minden hónap 15.-ig a rendelet szerint nyilvánosságra kell hozni azoknak a lakásoknak a listáját, amelyeket igényelni lehet, azoknak az önkormányzatoknak a honlapján és hirdetőtábláján, amelyek területén van az ingatlan.
- a NET Zrt honlapján is mindig közzéteszik a lakások listáját
- ha egy lakásra több jelentkező van, akkor elsősorban azok élveznek előnyt, akik abban a kerületben laknak, ahol a lakás van, ha így is több a jelentkező, akkor más szempontokat is figyelembe vesznek mint a gyermekek száma, de ha így sem lehet dönteni, legvégső esetben az számít, hogy ki adta be korábban az igényét.
- a bérlakások között akadnak komfort nélküliek és felújításra szorulók is, a bérleti díjak tükrözni fogják a lakás állapotát és komfortfokozatát, tehát jóval alacsonyabb bérleti díjat kell majd fizetni ezekért a lakásokért.

Azok esetében, akik a NET-nek adták el lakásukat és bérlőként szeretnének lakást igényelni, szintén reális bérleti díjat kérnek havi 8-10 ezer forintért , vannak magasabb ingatlanárak is például az ócsai lakóparkban 16-20 ezer forintot is elkérnek. A bérlőknek felelősséget kell vállalniuk a bérelt ingatlannal kapcsolatban. Elsősorban ügyelniük kell az ingatlan állagára és rendszeresen fizetniük kell az ingatlan fenntartási költségeit. Csak magyar állampolgárok adhatnak be igényt és bizonyos jövedelmi elvárásoknak kell megfelelniük, annak biztosítékaként, hogy a jövőben fizetni tudják a felmerülő költségeket, ezért fontos szempont lesz az egy főre jutó jövedelem is az elbírálásnál.

Az ingatlanokkal kapcsolatos bérlési feltételekről részletes tájékoztatót olvashatnak a NET Zrt. honlapján, ugyanitt kapnak pontos leírást a bérlők jogairól és kötelezettségeiről.
A pályázatokat postán lehet feladni vagy személyesen lehet benyújtani a NET Zrt-nél.