Tagi kölcsön 2015 szerződés minta pdf letöltése

A cégeknél gyakran előfordulhat, hogy túl sok kifizetetlen tartozása van, vagy más pénzbeli kötelezettsége. Ha nincs a cégnek erre fedezete, akkor szóba jöhet a tagok által nyújtott kölcsön. Ha ugyanis nem keletkezik elegendő bevétel a társaság költségeinek fedezésére, szükség van valamiből fedezni azt, így juthatunk el a tagi kölcsönig.

Ez akár veszélyes dolog is lehet, ugyanis ha az adóhatóság megvizsgálja a cég könyveléseit, és azt találja, hogy túl sok a tagi kölcsön, akkor utánanézhet, hogy volt e a cég tagjainak elegendő jövedelme, vagyis adózott jövedelme ahhoz, hogy tagi kölcsönt tudjon adni a cégnek. Vagyis, miből kerültek elő a kölcsönök?

Tehát a magánszemély tagoknak kell tudnia igazolnia azt, hogy az adózott jövedelméből tudott a társaságnak nyújtani a könyvelésben szereplő tagi kölcsönt. Azt gondolhatjuk, hogy ez egy veszélytelen megoldás, mert ha a cég visszaadja a kölcsönt, akkor minden rendben van, de ez nem ilyen egyszerű. Azt, hogy volt a tagnak elegendő leadózott pénze, azt pontosan arra az időpontra kell tudni igazolnia, mikor ez a kölcsönnyújtás megtörtént, nem később, és nem előbb, hanem, hogy akkor pont megvolt az az összeg.

Ha viszont a társaság „úgy dönt” hogy elengedni ezt a kölcsönt, vagyis nem kéri úgymond vissza, akkor pedig ajándékozásnak minősül a hatályos illetéktörvény értelmében, vagyis meg kell utána fizetni az ajándékozási illetéket, ami nem kevés, (a hatályban lévő szabály alapján 18%) Viszont ha meg vissza tudná fizetni a cég, akkor nem lett volna szükség e tagi kölcsönre. Ördögi kör.

Szóval a tagi kölcsönhöz szükséges a kölcsön nyújtásának napján rendelkezésre álló leadózott jövedelem, amit átutalással is kölcsönadhat a cégnek, de készpénzben is odaadhatja, ekkor viszont fontos, hogy a bevételi pénztárbizonylatot kitöltse a cég. De ami a legfontosabb és elmaradhatatlan, az az, hogy születnie kell egy kölcsönszerződésnek is. Tehát összegezve: igazolni kell tudni a pénz eredetét, kell a kölcsönszerződés, valamint pénztári bizonylat.

Minden vállalkozás kiszámolja a saját nyereségminimumát, ami a társaság az összes bevételének 2%-a. Az utóbbi évben a tartósan veszteséges cégek körében elszaporodott tagi kölcsön alkalmazása. Ezt visszaszorítandó, megszigorították a nyereségminimumnak a számítását, mely szerint a társaság összes bevételét a magánszemély tag által adott kölcsön felével növelten kell számítani. A tagi kölcsönt kapott cégek nyereségminimuma nagyobb lesz és nem fizetik vissza. Ezek a szigorodott szabályok viszont csak a természetes személy tagokra vonatkozik.