Nav - Jövedelemigazolás, munkáltatói igazolások 2015

A Jövedelemigazolásnak két fajtája van. Egyrészt az adóhatóság által kérelemre kiállított jövedelemigazolás, másrészt meg a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás. Mindkettőnek mások a szabályai, ezt tekintjük át a következőkben, és azt, hogy igényelhetünk 2015-ben.

Az adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás kiállítása kérelemre történik, ami pedig benne szerepel, az a kiállítás napján a hatóság nyilvántartásában lévő adatok. A jövedelemigazolást kizárólag magyar nyelven állítják ki ugyanúgy, mint az adóigazolást is.

A jövedelemigazolással a NAV igazolja a jogszabályban szereplő tényeket, amik az adóévenkénti bevallott, illetve a munkáltatói, …stb. jövedelem, valamint személyi jövedelemadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózott bevétel összegét és az ekho-fizetési kötelezettséget.

Az adóhivatal csak lezárt adóév után tudja kiállítani a jövedelemigazolást.

A jövedelemigazolást nem tud kiadni az adóhatóság, ha az adózó az szja-ról és az eváról nem nyújtott be bevallást, nyilatkozatban nem kérte a munkáltatói adómegállapítást.

Azok az adózók, akik bevallásaikat elektronikusan kell, hogy megtegyék, azoknak az igazolást is elektronikusan kell kérniük. Ez az ügyfélkapun keresztül történik meg. (jelszót és felhasználónevet a lakóhely szerinti önkormányzatnál kell igényelnünk.)

A munkáltatói jövedelemigazolás

Mivel megváltoztak az egészségbiztosításra vonatkozó szabályok, így mivel ez a tény érinti a munkáltatói jövedelemigazolás szabályait is, ezek is módosultak.

Korábban kötelező volt a munkaviszony megszűnésével vagy megszüntetésével egy időben megcsinálni a munkáltatónak a jövedelemigazolást, és a volt munkavállalónak odaadni.

Ez a jogszabály módosítások hatására úgy változott, hogy csökkentsék a cégekre nehezedő adminisztrációs terheket, hogy csak a munkavállaló kérelmére kell kiállítani ezt a jövedelemigazolást.

A jövedelemigazolás tartalma a jogcímenként felsorolt adóköteles összegek, melyeket az elmúlt évben a munkavállaló részére fizetett ki a munkáltató. A levont SZJA és adóelőleg és az alapját képező összegek, valamint a külön adózó jövedelmek, az adókedvezmények mind szerepelnek a jövedelemigazoláson. Ezen túlmenően tartalmát képező tételeket a törvény tartalmazza.

Jövedelemigazolásra sokszor szüksége lehet, például támogatások igényléséhez, vagy hitel felvételéhez kérheti a bank, de hosszú is lenne minden eshetőséget felsorolni. Viszont, ha konkrét ügyintézéshez kell használnunk, akkor figyelnünk kell arra, hogy a kiállítástól 30 napon át lesz csak érvényes, viszont fizetni nem kell érte.