www.30km.hu - vásároljon a www. 30km.hu oldalon

Nyár végi indulása óta már több mint 4400-an regisztráltak egy új, civil szerveződésből indult honlap és mobil alkalmazás, a www.30km.hu szolgáltatására. A mobil alkalmazás segítségével bárki megnézheti, hogy közvetlen környezetében milyen zöldséget, gyümölcsöt termelnek, vagy épp milyen kézműves termékeket állítanak elő. A fejlesztés eredményeként több helyi termelőknél megnövekedett az érdeklődő vásárlók száma.

„A szolgáltatás iránti nagy érdeklődés igazolja az ötlet létjogosultságát” – mondja Vörös Levente, a 30km alapító tagja. Akkor született meg a fejében az ötlet, amikor egy augusztusi napon leugrott a közeli szupermarketbe paradicsomot vásárolni.

„Az áruházban csak külföldről származó, éretlen paradicsomot lehetett venni, miközben a szupermarketből kijőve láttam, hogy az épület melletti kertekben gyönyörű paradicsom terem. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy olyan rendszert kellene kitalálni, ami segít a helyi őstermelőket megtalálni, ha valaki friss, magyar, lehetőség szerint egészséges terméket szeretne vásárolni. Ráadásul a vevő ezzel a helyi termelőt segíti.”

Ezzel az igénnyel nem volt egyedül, hamarosan csatlakozott hozzá két másik alapító tag, Hámori Zsuzsa és Krepelka Ágnes. Ők, bár gyerekeikkel vidéken élnek, jobb híján szintén a külföldről származó termékeket kénytelenek vásárolni a helyi közértben, s ezzel régóta elégedetlenek.

„A szolgáltatást azért hoztuk létre, hogy a lakosságnak lehetősége legyen könnyen és gyorsan, versenyképes árakon helyben termelt friss, egészséges, magyar élelmiszerekhez hozzájutni.” - magyarázza Hámori Zsuzsa. „Célunk továbbá az is, hogy a kis- és helyi termelők is megtalálják felvevőpiacukat, ne kelljen áruikat több száz kilométert utaztatni a fogyasztóig.”

Az alkalmazás működése igen egyszerű: belépés után rögtön rákereshetünk azokra a termékekre (gyümölcs, zöldség stb.), melyeket szeretnénk megvásárolni, a rendszer pedig GPS koordinátáink alapján megadja, hogy a közelünkben hol, kitől és mennyiért szerezhetjük be azokat.

Termelői oldalról regisztrálva a profiladatok kitöltése után minden fontosabb információt megadhatunk a termékünkről, és arról is, hogyan érhetnek el bennünket a vásárlók, vagy vállalunk-e esetleg kiszállítást, kiszolgálunk-e nagyobb tételre érkező rendelést is.

„Az ötletet európai uniós támogatással tudtuk megvalósítani” – mondja Krepelka Ágnes. „Android és IOS készülékeken is működik az alkalmazás, sőt, magán a www.30km.hu weboldalon is lehet böngészni. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, bár tudjuk, hogy még szükség van némi finomhangolásra. Volt olyan termelő is, aki elmondta, hogy kifejezetten a 30km-re történt regisztrálás hatására számos új vevője érkezett, és jelentősen megnövekedett a forgalma.”