Jogosítvány hosszabbítás ára 2015 - a nyugdíjasoknak mennyi a jogosítvány hosszabbítás ára

Közúti ellenőrzés során nem csak a baleset megelőzés szempontjából előforduló hiányosságok, vagy éppen gyorshajtás miatt érthetik büntetések az autósokat, hanem a lejárt jogosítvány miatt is.

Korábbi cikkünk

Amennyiben szabálysértési eljárásra kerül sor, akár 150 ezer forintos bírsággal is számolhatnak, melyben akár az is szerepet játszhat, ha a jogosítvány lejárt. Erre nem csak akkor érdemes odafigyelni, ha például a munkaköri feladatok miatt kell nap mint nap az utakra gurulni, hanem abban az esetben is, ha például csak szabadidőben használjuk a gépjárművet.

A jogosítvány érvényességének rendszeres ellenőrzésével elkerülhetőek az ebből fakadó bírságok. Mivel a gépkocsi használata, és az ehhez nyilvánvalóan kötelező jogosítvány mindennapjaink részét képezi, így 2015-ben is biztosan számíthatunk arra, hogy ellenérték fejében tudjuk csak meghosszabbítani az időközben esetlegesen lejárt jogsit. Az előző évekhez hasonlóan most sem várhatóak nagy emelkedések a díjakat illetően, ám tény, hogy a rendszeres napi kiadások mellett bizony meg tudja terhelni az akár 11 ezer forintra is rúgó összeg a családi kasszát.

Az életkor függvényében eltérő hosszúságú időtartamra kapható a jogosítvány, ennek rendszere a következőképpen alakul:

  • 40 évnél fiatalabbak 10 évre

  • 40-60 év közöttiek 5 évre

  • 60-70 év közöttiek 3 évre

  • 70 év felett pedig 2 évre.

Az indokok egyértelműek, s jogosítvány kiállításához minden esetben előzetes orvosi vizsgálaton való megjelenésre kötelezettek az autósok. , lakcímkártyát, a régi jogosítványt, valamint esetleges vezetés közbeni szemüvegviselés esetén azt is magunkkal kell vinni a vizsgálatra. A vizsgálat díja szintén korosztályonként változik: 

Jogsi árak

  • 40 év alatt 7200 forint ( másodfokú vizsgálattal együtt 10 800 )

  • 40-60 év között 4800 forint( másodfokú vizsgálattal együtt 7200 )

  • 60 év után 2500 forint ( másodfokú vizsgálattal együtt 4800 )

A másodfokú vizsgálat akkor kérhető, ha az első alapján nem lehetne a jogosítványt meghosszabbíttatni.