Chf Árfolyam 2015/2016: Egyre kevesebbe kerül egy svájci frank?

A forint tegnap a Fed üzeneteire tudott erősödni a vezető devizákkal szemben, de a legnagyobb elmozdulást mégsem a dollárral vagy az euróval szemben látjuk, hanem a svájci frankhoz képest. Ennek a hátterében az áll, hogy a frank tovább gyengült a piacon, miközben a forint megítélése javult. Utoljára csak az árfolyamküszöb elengedése előtt láthattunk ennél erősebb frankárfolyamot.

Egyre kevesebbe kerül egy svájci frank!

Tegnap este tovább erősödött a forint a vezető devizákkal szemben, aminek a hátterében a Fed januári jegyzőkönyvének megjelenése állt. Abban az amerikai jegybank döntéshozói a kamatemelések megkezdésének elhalasztására tettek utalást, ami a feltörekvő piacok megítélésének jót tett. Mindez a piacon a dollár gyengüléséhez vezetett, míg a forint és a régiós erősödni tudtak a vezető devizákkal szemben.

A forint az euróval szemben közel két és félhónapos csúcsra jutott, de erősödött még a svájci frankkal szemben is, ahol másfél havi forintcsúcs alakult ki. Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy utoljára a január 15-i sokkeseményt megelőzően volt ennél erősebb szinten a hazai fizetőeszköz a frankhoz képest. A frank-forint kurzusában a döntő szerepet, nem pusztán a forintláb erősödése játszotta, hanem a frank euróval szembeni gyengülése is.