Külföldi címlapokra robbant be Magyarország Putyin látogatása miatt!

Mindegyik vezető nemzetközi hírügynökség külön beszámolót közölt az orosz elnök egynapos budapesti látogatásáról és a külföldi lapok is kiemelt helyen foglalkoztak Vlagyimir Putyin útjával. Ezekből mind azt lehet kiolvasni, hogy az orosz elnök számára lehetett fontos a keddi találkozó, mivel demonstrálni tudta, hogy van olyan uniós tagállam, ahol még fogadják a kelet-ukrajnai harcok ellenére.

Vlagyimir Putyin azok után érkezett kedden Budapestre egy félnapos látogatásra, hogy múlt szerdán a normandiai négyek az utolsó előtti pillanatban megállapodtak Minszkben a kelet-ukrajnai harcok rendezéséről, elvileg a tűzszünet vasárnap életbe lépett, azonban a harcok még mindig folytatódtak. Nem véletlen ennek fényében, hogy magyarországi útját kiemelt figyelemmel kísérték külföldön is.

A New York Times neves amerikai napilap internetes oldalán vezető helyen számol be a keddi eseményről. A lap úgy értékeli Putyin tegnapi megjelenését, ami arra utal, hogy az orosz elnök diplomáciai kapcsolatai zsugorodnak. Vlagyimir Putyin aktív terjeszkedő politikája elé állít akadályt az eszkalálódó ukrán krízis miatti elszigetelődése, az orosz gazdasági problémák erősödése és Orbán Viktor miniszterelnök törekvése, mellyel helyre akarja állítani kapcsolatát a Nyugattal - értékeli az eseményt az NYT, mely szerint nem volt nagy jelentősége a tegnapi eseménynek. A lap arra is emlékeztet, hogy budapesti látogatása előtt Putyin Egyiptomban volt ebben a hónapban, decemberben pedig Indiában, Törökországban és Üzbegisztánban járt.

A cikk kitér arra is, hogy az orosz elnök nehézsúlyú energetikai vezetőkkel érkezett, azonban ők a háttérben maradtak. A delegációval együtt tartottak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

Ez a deal már megtörtént?

A gázszállítási szerződésről szóló Orbán-Putyin-bejelentés újnak tűnt, azonban ezt már egy éve lehetett tudni - írta meg az Index. Orbán Viktor és környezete Putyin teljes látogatását megpróbálta felhúzni a lejáró gázszerződések és a magyar energiaellátás problémájára, úton útfélen hangoztatták, hogy az orosz elnök érkezése meghatározó a rezsicsökkentés és a magyarok gázellátása szempontjából. A magyar miniszterelnök pedig még a sajtótájékoztatón is úgy beszélt, mint akik néhány órával azelőtt jelentős megállapodást kötöttek a magyar gáz ügyében.

Valójában azonban most nem állapodtak meg nagy dolgokról. Egy olyan fejleményt jelentettek be, amit már egy éve bejelentettek, igaz akkor kicsit kisebb reflektorfényben. Lényege, hogy a húszéves, idén lejáró szerződésünk mégsem jár le teljesen, az abból bennragadt néhány tíz milliárd köbméter gáz egy részét felhasználhatjuk a következő években.

Laptársunk azonban azt is megjegyzi, hogy mindenképpen pozitív, hogy Magyarországnak így sikerült módosítani a Gazprommal kötött szerződést.



A lap összefoglalja Vlagyimir Putyin budapesti látogatásának főbb állomásait és megjegyzi, hogy egyetlen főbb nyilvános eseménye az Orbán Viktorral tartott közös esti sajtótájékoztató (ezt megelőzően két órán át egyeztetett négyszemközt a két vezető). Az orosz elnök a két ország közötti gazdasági együttműködésről beszélt többet és csak mellékesen említette meg Ukrajnát és a törékeny tűzszünetet. A New York Times szerint Putyin számára volt fontos a keddi találkozó, a magyar fél pedig nem utasíthatta volna ezt vissza.

A cikk szerint Orbán Viktor érzékelhető retorikai fordulatot hajtott végre Nyugat felé. Erre volt példa Merkel korábbi budapesti látogatása, és Orbán Viktor múlt pénteki kijevi útja is a lap szerint.

Külföldi címlapokra robbant be Magyarország

A New York Times címlapja február 18-án.


A Wall Street Journal gazdasági lap azzal kezdi beszámolóját, hogy az orosz elnök sokkal kedvezőbb feltételekkel rendelkező gázszállítást ajánlott a Kreml-barát magyar kormánynak. Megemlíti a lap, hogy Magyarország csak az elfogyasztott gáz mennyisége után kell fizessen.

A WSJ Putyin győzelmeként értékeli budapesti megjelenését, akit más uniós tagállamokban nem látnak szívesen az ukrán-orosz konfliktus miatt. A lap kiemeli Orbán Viktor azon kijelentését, miszerint:

világossá tettem, hogy Magyarországnak szüksége van Oroszországra.

 

Külföldi címlapokra robbant be Magyarország

A Wall Street Journal címlapja február 18-án.


A Financial Times cikkében azt emeli ki, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatása arra mutat rá, hogy a nyugati kritikák ellenére az orosz elnöknek megvan még a befolyása az orosz energiától függő kelet-európai országokra. Az FT beszámolója szerint mindkét vezető a gázszállítások fontosságát és az atomenergetika területén való együttműködést emelte ki.

Putyin határozottan kiállt amellett, hogy egy alternatív gázvezetéket építenének ki a tavaly lemondott Déli Áramlat helyett (törökországi áramlatnak is lehet ezt nevezni).

A lap Orbán Viktor következő kijelentését emelte ki a kedd esti sajtótájékoztatóról:

vannak olyan vélemények az EU-ban, amelyek kirekesztenék Oroszországot az európai energiapiacról, és az orosz energia nélkül hoznának létre energiabiztonságot. Ezeknek a véleményeknek azonban nincs alapjuk, mi ezt nem fogadjuk el.

 

Külföldi címlapokra robbant be Magyarország

A Financial Times címlapja.