Stresszpótlék 2015/2016-20 ezer forintos pótlékot kaphatnak a stressz miatt

Stresszpótlékért küzdenek a mentőszolgálat dolgozói - írja a Népszabadság szombati számában.


A lap írása szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) érdekvédői három évvel ezelőtt fordultak bírósághoz a mentők veszélyeztetettségének elismeréséért, ha nyernek, havi húszezer forinttal egészülhet ki az átlagosan bruttó 150 ezer forintos bér.

Eddig két elsőfokú ítélet született, az első tavaly január végén, ahol elvesztették a dolgozók a pert, a döntést megfellebbezték, a másik ítélet, a pécsi viszont február elején kimondta: a mentősöket érő stressz egészségkárosító mértéke akkora, hogy jár a pótlék. A pécsi, nem jogerős döntés szerint ezt az összeget 2009-től visszamenőleg kell kamatostul kifizetne, de csak azoknak, akik kérték a bíróságtól a jogorvoslatot - írja a Népszabadság.

A fővárosi munkaügyi bíróság mellett további 18 megyei bíróságon zajlanak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ellen a pótlékért indított perek, ám a kockázati pótlékkal érintett mintegy 6500 mentősből csak körülbelül 500-an perelnek - olvasható a lapban.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, aki társait a pécsi bíróság előtt képviselte a lapnak elmondta: még megvárnak néhány pozitív ítéletet, és aztán a Kúriához fordulnak jogegységi döntésért. Úgy véli, hogy ezt követően talán könnyebb lesz meggyőzni a kormányzatot arról, ezt a pótlékot oda kell adni a mentésirányításban dolgozóknak és a "kocsizó" mentőknek.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója a lap megkeresésére írásban közölte: a segítő hivatás gyakorlása során a mentődolgozó egész személyiségét használja munkaeszközként, vagyis az életmentés nemcsak testi és szellemi, hanem lelki energiát is igényel, ezért fontos a segítő szakember mentálhigiénés egyensúlyának megőrzése. Bíznak abban, hogy a bevezetett pszichológiai támogatás, a munkakörülmények javítása pozitív eredményt hoz ezen a területen is.