Adóbevallás egyéni vállalkozóknak 2015!

Adóbevallás - újabb adózási határidő jár le. Ezúttal az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket, a katásokat és az evásokat érinti a fontos dátum. Egy-két kivételtől eltekintve elektronikusan kell elküldeni a bevallást.


Alig egy napjuk maradt azoknak, akik vállalkozói tevékenységet, illetve akik áfa fizetésére kötelezett értékesítő tevékenységet végeznek. Február 25-ei bevallási határidővel kell számolniuk, emellett eddig a dátumig kell az előző évi jövedelemadót is megfizetniük. Nézzük a részleteket!

A határidő

A bevallási és fizetési határidő február 25.

Kikre vonatkozik a határidő?

  • egyéni vállalkozók
  • áfa fizetésére kötelezett őstermelők
  • áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek
  • evás egyéni vállalkozók
  • a katások
Fokozott ellenőrzés lesz
Az adóhatóság az idén az előző évinél több vizsgálatot tervez az egyéni vállalkozók körében. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese ezt azzal indokolta, hogy az általuk bevallott jövedelem és befizetett adó jóval kevesebb, mint a munkaviszonyban szerzett jövedelem és adó. Például egy szabolcsi magánszemély évente átlagosan nyolc-tízszer annyi szja-t fizet be, mint egy egyéni vállalkozó. Hasonlóan kiemelt figyelem irányul idén az őstermelőkre is.

Milyen nyomtatványra van szükség?

  • A bevallási csomag 1453-13-as lapjai: ezt kell kitöltenie az egyéni vállalkozóknak
    1453-as bevallás: a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát ide vezetheti fel
    1443-as nyomtatvány: az eva-alanyoknak
    14KATA: A kata hatálya alá tartozóknak

Kikre nem vonatkozik?

Azokra, akik 2014-ben megszüntették vagy az év egy részében bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

Hogyan kell leadni

A bevallást ezúttal elektronikusan kell eljuttatni az Adóhivatalhoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja szja-bevallását abban az esetben, ha nem minősül munkáltatónak, kifizetőnek.

Hogyan kell fizetni?

Azoknak, akik pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek, átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.