Minimálbér az EU-ban

A legalacsonyabb és a legmagasabb bruttó minimálbér között euróban számolva több mint tízszeres a különbség az Európai Unióban, azonban ha ugyanezt vásárlóerő-paritáson mérve nézzük, már jóval kisebb az eltérés. A magyar minimálbér a lista alsó harmadában szerepel, azonban valamivel kedvezőbb képet mutat, ha az országonként eltérő árakat is figyelembe vesszük.

Euróban átszámítva a magyarországi bruttó minimálbér az alsó harmadba tartozik az uniós tagországok között. Ötszáz euró alatti bruttó minimálbért rajtunk kívül még Bulgáriában (184 euró), Romániában (218 euró), Litvániában (300 euró) és Csehországban (332 euró) adnak - ezen országok közül a csehekkel vagyunk (333 euró) egy szinten.

Az országok közötti árszínvonalbeli különbségektől megtisztított havi minimálbéreket nézve ugyanakkor Magyarország előkelőbb helyen szerepel ezen országoknál, de még Észtországot, Lettországot, Szlovákiát és Horvátországot is maga mögött tudhatja. Annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy noha a magyar adatok nagyjából illeszkednek a trendbe,

hazánk munkaerőpiacának igen jelentős problémája, hogy a képzetlenek helyzete foglalkoztathatóság szempontjából rendkívül előnytelen.

Mindez pedig inkább egy alacsonyabb optimális minimálbér irányába mutat.

A legtöbb bruttó minimálbér Luxemburgban van, ahol 1923 euró a minimálbér, ami nagyjából 600 ezer forintnak felel meg. Ha viszont vásárlóerő-paritáson nézzük ezeket a kereseteket, láthatjuk, hogy az európai országok közötti hatalmas különbségek lényegesen mérséklődnek. Az eltérés az utóbbi hat évben sokat zsugorodott: míg 2008-ban a legmagasabb bér a legkisebb tízszerese volt, ma már "csupán" négyszerese annak.

Az átlagkeresetek arányában nézve a minimálbér Csehországban, Észtországban, Romániában és Spanyolországban a legalacsonyabb, annak nagyjából 40 százaléka, míg Franciaországban és Portugáliában a legmagasabb (60%).

Jelenleg az Európai Unió 28 tagállamából 22-ben van szabályozott minimálbér, Ausztriában, Cipruson, Dániában, Finnországban, Olaszországban és Svédországban nincs ilyen szabályozás érvényben.