2016 : az adócsökkentés éve lesz! jön a 15%-os szja

A polgári kormány az adócsökkentés kormánya volt az elmúlt években, és azt szeretnénk, ha az maradna a jövőben is – hangzott el Rogán Antal és Varga Mihály keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, a kormány szerdán tárgyalja a 2016-os költségvetés tervezetét, valamint a hozzá kapcsoló adójogszabályokat. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály kedden tájékoztatást adott a Fidesz- és a KDNP-frakció összevont elnökségi ülésén, ahol a kormánypárti képviselőcsoportok megoszthatták szempontjaikat a tárcavezetővel. 15-szazalek-szja.jpg

Az elmúlt öt év fényesen bebizonyította azt, hogy Magyarország 2010-ben elkezdett reformjai működnek; a polgári kormány az adócsökkentés kormánya volt az elmúlt években, és azt szeretnénk, ha az maradna a jövőben is – jelentette ki Rogán Antal. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben 16 százalékra csökkentették a személyi jövedelemadó mértékét, mérséklődtek a családok adóterhei, visszaállították a családi adókedvezményt. A Munkahelyvédelmi Akciótervnek köszönhetően 2013-ban 97, 2014-ben pedig 125 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, valamint csökkentek a vállalkozások adóterhei is – tette hozzá.

Hangsúlyozta, az elmúlt évek a családokat terhelő adók csökkentéséről szóltak, rámutatva, az a filozófiájuk, hogy „megérje Magyarországon mindenkinek dolgozni”. Mint mondta, a hamarosan Parlament elé kerülő büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz.

Ugyanitt Varga Mihály kifejtette, cél a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikai irány folytatása. A nemzetgazdasági miniszter megjegyezte, a kiszámíthatóságot, a stabilitást és a tervezhetőséget erősíti, hogy már ebben a félévben – május 13-ig – a Ház elé kerül a jövő évi költségvetés tervezete.

Kijelentette, a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi büdzsé tervezésekor 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 és 2 százalék körüli inflációval, és körülbelül 2 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

A gazdasági tárca arra tesz javaslatot, hogy 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökkenjen az szja mértéke – emelte ki. Hozzáfűzte: ez azt jelenti, hogy 120 milliárd forint marad az embereknél, ez több mint 4 millió főt érint.

Szólt arról is, hogy a tőkehús esetében 27-ről 5 százalékra csökkenhet az áfa mértéke. A sertéshús alapvető élelmiszer, nagyon sokan fogyasztják – mutatott rá.

Szavai szerint 2016-tól nőni fog a kétgyermekes családok gyermekek után járó adókedvezménye, összesen 15 milliárd marad majd az érintett családoknál. Mint ismert, 2019-ig a jelenlegi 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedik majd ez az összeg.

Varga Mihály elmondta, a különböző állami közszolgáltatások után fizetendő díjaknak, illetékeknek az összege is mérséklődhet, illetve egy részük meg is szűnhet. Számításaink szerint ez mintegy 10 milliárdot hagy majd az emberek zsebében – húzta alá.

Rogán Antal felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban egy gyermeket nem nevelő, két átlagkeresővel rendlelkező család esetében havi 4700 forinttal, éves szinten körülbelül 56 ezer forinttal több marad. Két minimálbéren kereső, kétgyermekes család esetében ez az összeg havi 7100, évi 85 ezer forint, egy két átlagkeresővel és két gyermekkel rendelkező család esetében pedig már havi 9000-9500 forint ez az összeg – sorolta.

Magyarország nagy lépést tesz előre az adócsökkentés útján – jelentette ki, egyúttal leszögezve, a Fidesz-KDNP frakciója az Országgyűlésben támogatja majd ezeket a javaslatokat.

Egyszámjegyű, egykulcsos adórendszert szeretnénk, azért dolgozunk, hogy ez minél hamarabb megtörténjen – válaszolta Varga Mihály egy ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre. A politikus rámutatott, lépésről-lépésre haladnak efelé, mint mondta, „egyre közelebbinek érzi, hogy ehhez a bűvös egyszámjegyhez közelebb kerüljünk”.

110 százalékig betartjuk az EBRD-vel és az Erste Bankkal kötött megállapodást, a kormány elé kerül a bankadó tervezett csökkentése – szögezte le, hozzátéve, jelenleg is egyeztetnek a Bankszövetséggel. Úgy fogalmazott, a bankadó csökkentése nem öncél, hanem azért fontos, hogy a hazai kkv-k nagyobb mértékben tudjanak hitellehetőséghez jutni. Az egyetértési nyilatkozat alapján 2016-ban a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökkenhet. Más ágazati különadóknál nem terveznek változást - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a megkezdett életpálya-modelleket, illetve béremeléseket folytatják, 2016 közepétől pedig a kormányzati tisztviselők esetében is szeretnék elindítani az életpályát. Ennek a fedezete rendelkezésre áll a költségvetés tervezetében – mondta.

Újságírói felvetésre reagálva szólt arról is, hogy 100 milliárdos tartalékkal terveznek, ennyi áll majd rendelkezésre rendkívüli kormányzati intézkedésekre.

FORRÁS : fidesz.hu