Családtámogatások 2015/2016 - a bölcsőde sokaknak segít!

Az elmúlt öt évben mintegy 28 milliárd forintból több mint hatezer bölcsődei férőhely jött létre, csaknem ötezer pedig megújult Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a bölcsődék napja alkalmából rendezett központi ünnepségen kedden Nyíregyházán.

Novák Katalin hangsúlyozta, ezt a munkát fogja tovább folytatni a kormány a jövőben is, a cél a 60 ezer bölcsődei férőhely elérése és kialakítása. Fontos, hogy minden szülőnek, aki a gyermekét bölcsődében szeretné elhelyezni, rendelkezésére álljon elegendő férőhely, és ezek ott jöjjenek létre, ahol szükség van rájuk - tette hozzá az államtitkár.

"A gyed extra rendszerének bevezetése lehetővé teszi az édesanyák számára, hogy ne kelljen választaniuk a munka és a család között, így össze tudják egyeztetni a munkahelyi életet a kisgyermekek nevelésével."

Kiemelte, a gyed extra rendszerének bevezetése lehetővé teszi az édesanyák számára, hogy ne kelljen választaniuk a munka és a család között, így össze tudják egyeztetni a munkahelyi életet a kisgyermekek nevelésével. Az ő elhelyezésükben kiemelt szerep jut a bölcsődéknek, amelyek a kisgyermekes családok támogatásának kiemelt eszközeivé váltak - mondta.

A helyi művelődési központban megrendezett ünnepségen Novák Katalin több száz bölcsődei szakember előtt arról beszélt, hogy a szociális szférában bevezetett ágazati bérpótlék célja a szakterületen dolgozók munkájának a korábbiaknál jobb elismerése volt. A dolgozók anyagi elismerésben "nagy adósság" halmozódott fel az elmúlt évtizedekben, a kormányzat jelenleg azon van, hogy javuljon a bölcsődei szakdolgozók anyagi megbecsülése is - mondta az államtitkár.

Támogatjuk, hogy az édesanyák vissza tudjanak menni a kisgyermekek mellett dolgozni, ez pedig abba az irányba mutat, hogy a bölcsődék "nem megvetett, nem lenézett részei" az ellátórendszernek, hanem egyre inkább megbecsült elemei - fogalmazott az államtitkár.

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke beszédében felidézte, az első bölcsődét 1852. április 21-én hozták létre, e jeles dátumot 2010-ben előbb hivatalos ünneppé, 2013-ban pedig nevelés nélküli nappá nyilvánították. "Ezen az ünnepnapon megállunk egy kicsit, megpihenünk, és megköszönjük minden munkatársnak, hogy a bölcsődei ellátásért ilyen magas hivatástudattal és elkötelezetten dolgoznak" - hangsúlyozta az egyesületi elnök.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere megerősítette, a nyírségi megyeszékhely önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a bölcsődék és óvodák fejlesztését, illetve az ott dolgozók munkakörülményeinek javítását. Az elmúlt három évben indított program keretében 11 óvodát és 6 bölcsődét újítottak fel, a tervek szerint a következő két évben az összes ilyen intézményt felújítják - közölte a városvezető.

Az ünnepség alkalmából Novák Katalin miniszteri elismeréseket és díjakat adott át a bölcsődei szakdolgozóknak.

(MTI-fidesz.hu)