Külföldi címlapra került Magyarország

Terjedelmes cikket közölt a legnagyobb brit üzleti napilap, a Financial Times Magyarország gazdasági teljesítményéről, megszólaltatva hazai üzletembereket és szakértőket.

Számos megfigyelő és a magyar kormány politikai ellenfelei arra számítottak, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet gazdaságpolitikai intézkedései (a lap ezt Orbanomics-nak nevezi - a szerk.) gazdasági katasztrófához vezetnek. Őket mindenképpen váratlanul érhette az ország erőteljes gazdasági növekedése - fogalmaz a Financial Times cikke.

A brit napilap megszólaltatja Szügyi Gergely portfóliókezelőt, aki az online szállásfoglaló portál, a szallas.hu cégben meglévő tulajdoni hányadot is kezel. Szerinte felfutóban van az üzlet Magyarországon, erre jó példa, hogy a foglalások üteme megduplázódott, ami a fogyasztói bizalom javulására utal.

A szakember úgy vélekedett, hogy az elmúlt 6-7 évben a magyarok úgy érezték, hogy nem költekezhetnek, mostanra viszont már kiszámíthatóvá vált a törlesztőrészletük és a számláikra is kicsit kevesebbet kell fizetniük, ezért bátrabban kezdtek el költeni.

A gazdasági növekedés részben ennek köszönhetően meglepően erősen alakul ma Magyarországon. A kritikusok azonban még most is figyelmeztetnek arra, hogy a növekedés üteme nem fenntartható és felróják a kormánynak a külföldi befektetőket sújtó különadókat és a bizalomromboló intézkedéseket - számol be az FT.

Surányi György volt jegybankár szerint az elmúlt negyedéves gazdasági teljesítménye a kormány intézkedései ellenére következett be és nem azoknak köszönhetően - írja a lap, mely ezt követően bemutatja a magyar kormány leginkább kritizált intézkedéseit és az elért eredményeket. Szerinte a magánberuházásokat visszafogja a befektetői bizalom hiánya és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika. A GDP növekedését elsősorban külföldi erők hajtották. A tartósan fennmaradó válságadók rombolják az ország potenciális növekedési ütemét.

Orbán Gábor államtitkár a lapnak hangsúlyozta: a számok azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés tartósan magas, ami pedig megcáfolja azokat a kritikákat, amelyek szerint Magyarország nem a helyes gazdaságpolitikát választotta.