Hogyan adóznak a nyugdíjasok 2013-2014

Akiknek 2012-ben kizárólag a nyugdíjuk volt az egyetlen jövedelemforrásuk, illetve adóköteles jövedelmet nem szereztek, adót sem kell fizetniük, és a bevallást sem kell készíteniük.

Az szja-bevallási kötelezettség életkortól független - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hozzátéve, hogy 2013. május 21-ig annak a magánszemélynek kell személyjövedelemadó-bevallást benyújtania, akinek 2012-ben adóköteles jövedelme volt, és nem a munkáltatója vagy a NAV készíti el a bevallását

Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek 2012-ben kizárólag a nyugdíjuk volt az egyetlen jövedelemforrásuk, illetve adóköteles jövedelmet nem szereztek, adót sem kell fizetniük, sőt még a bevallást sem kell készíteniük. Alapesetben hasonló a helyzet a diákokkal is: a felsőoktatási intézményekhez a NAV eljutatott egy felhívást, hogy a hátralévő 11 napban ki az, akinek a 2012-ben szerzett jövedelmeiről, adókötelezettségéről számot kell adnia.

Az a nyugdíjas, aki az ellátás mellett máshonnan is jövedelemre tett szert, értelemszerűen nem tartozik a fenti körbe. A legfontosabb annak tisztázása, hogy a szerzett bevétel adóköteles-e. Ebben a munkáltatói, kifizetői igazolások tudnak elsődlegesen segíteni, amelyeket 2013. január 31-ig kellett megkapnia minden magánszemélynek. Ezekből kiderül, hogy a magánszemélynek milyen jogcímen, mekkora összeget fizettek ki, abból mennyi adóelőleget vontak le a munkáltatók, kifizetők.

Elsődlegesen ezeket az adatokat kell a személyijövedelemadó-bevallás kitöltésekor a magánszemélynek figyelembe vennie. Életkortól függetlenül arra a magánszemélyre vonatkozóan kell a bevallást elkészíteni, akire a munkáltatói, kifizetői igazolás szól.

Vannak azonban olyan adóköteles jövedelmek, amelyekről a munkáltatónak, kifizetőnek sincs információja, így például ha a magánszemély - nem kifizetőnek történő - bérbeadásból szerzett jövedelmet, úgy erről igazolás nélkül is számot kell adnia a bevallásában.

Ugyan ide sorolható, ha például ingatlanértékesítésből keletkezett jövedelme a magánszemélynek - erre vonatkozóan a NAV adózási tájékoztatója