Nyugdíjemelés-2014 Lesz-e-nyugdíjemelés-2014-ben?

A kormány júliusban meghozott döntése értelmében emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása.

Az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetéséről, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló kormányrendeletben meghatározott jogosultak juttatása az infláció mértékének megfelelően, a 2011-től megvalósult öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban, összesen 16,2 százalékkal emelkedik. A megemelt juttatás a jogosultakat visszamenőlegesen 2013. január 1-jétől illeti meg.

Az egyes kárpótlással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása alapján emelkedik a juttatása az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyeknek és a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülőknek is.

2.5 milliárd idén, jövőre 3,5

Az idén 2,5 milliárd, jövőre 3,5 milliárd forintos keretet biztosít a kormány a kommunista diktatúra idején tartós szabadságvesztésre ítéltek nyugdíj-kiegészítésére - mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Legutóbb 2008-ban emelték a kommunista diktatúra idején meghurcoltak juttatásait. Idén első lépésben megemelték a tartós szabadságkorlátozást elszenvedettek részére járó nyugdíj-kiegészítéseket. Idén a juttatás havi összege 50 százalékkal nőtt, míg jövőre újabb 50 százalékkal emelkedik.

Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 20 ezer forint volt ez az összeg egy 3-4 éves börtönbüntetés esetén, most 30 ezer forint, jövőre pedig 45 ezer forint lesz. Tízéves börtönnél tavaly 40 ezer forint volt, 60 ezer forint idén, míg jövőre 80 ezer forint lesz a juttatás - fejtette ki az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta: visszamenőlegesen igyekeztek ezeket a juttatások kifizetni, így idén összesen 2,5 milliárd, jövőre 3,5 milliárd forintos támogatást ad a kormány az áldozatoknak. Az intézkedés 8616 embert érintett, saját jogon mintegy 3 ezren, özvegyként több mint ötezren kaphattak emelést.

Ebbe a körbe tartoznak a legalább egy évnyi szabadságelvonást szenvedettek, akiket az 1956-os forradalom után elítéltek és személyes szabadságuktól megfosztottak, vagy Magyarországon 1945. és 1953. között rendőrségi őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, illetve 1944. október 1-jét követően szovjet kényszermunkára elhurcoltak.

Politikai rehabilitáció jogcímén a kitelepítettek, deportáltak, munkaszolgálatosok esetén is növekedés valósult meg. E célra 1,5 milliárd forintot fordítanak idén. A jogosultak száma itt 78 ezer; 24 ezren saját jogon kapják a juttatást, a többiek özvegyként. Ezen túlmenően a havi életjáradék összegét is növelték.