Terhességi gyermekágyi segély 2014-TGYÁS Kalkulátor 2014

Terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) igénylése

A terhességi-gyermekágyi segély olyan pénzbeli támogatás, amelyet a 168 napos szülési szabadság ideje alatt kaphat az az anya, aki az alább részletezettek szerint jogosult rá. Az anya ez alatt az idő alatt napi átlagkeresetének 70 %-át kapja, amely után adózni kell.

Terhességi-gyermekágyi segély
(tgyás, tes, gyás, thgys, kinek hogy tetszik – itt tgyásként rövidítjük)

Ki jogosult rá?

Aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,  ÉS

-a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, VAGY

-a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl (ún. passzív) táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt szül, VAGY

-(passzív) táppénz, baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül

A tgyásra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

-a biztosítás megszűnését követő (passzív) táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét

-közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot

-a rehabilitációs járadék folyósításának idejét (2008-tól)

Mettől meddig jár?

A tgyás a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A szülési szabadság időtartamát klasszikusan a Munka Törvénykönyve szabályozza, de más biztosítási jogviszonyban állókra, így pl. egyéni és társas vállalkozókra, megbízási szerződéssel dolgozókra, álláskeresési támogatásban részesülőkre is ugyanúgy kell alkalmazni.

A szülési szabadság 24 hét, vagy másképpen 168 nap, a kismama választásától függően legkorábban a szülés várható idejét megelőző 28. naptól, legkésőbb a szülés napjától lehet igénybe venni. Amikortól indul, onnantól kezdve 168 napig jár, nincs jelentősége, hogy a kiírt időpontban születik-e a baba. 

A gondozásba vétel napjától a szülési szabadság még hátralevő tartamára annak a nőnek is jár, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha az általános jogosultsági feltételek a gondozásba vétel napján fennáll.

Mikor nem jár annak, aki egyébként a jogosultsági feltételekkel rendelkezik?

-a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre az igénylő a teljes keresetét megkapja

-ha bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.

-Annak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár az ellátás.

Hol kell igényelni?

Munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló kismamának az igényt a munkáltatónál/foglalkoztatónál kell bejelenteni, akkor is, ha passzív jogon igényli a tgyást.

Akkor is ez az eljárás, ha a munkáltatónál nem működik társadalombiztosítási kifizetőhely, mert hivatalosan az ő dolga továbbítani az igényt a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Ha a továbbítást nem bízzuk rá, akkor sem lehet a munkáltatót kihagyni, mert biztosítástól és jövedelemtől függő ellátásról van szó, úgyhogy a biztosításra és jövedelemre vonatkozó adatokat ún. foglalkoztatói igazoláson közölnie kell, ez alapján fogják megállapítani a tgyást.

Egyéni és társas vállalkozók esetében a székhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztár az illetékes. Álláskeresési támogatásban részesülők a Munkaügyi Központ után – mert ilyenkor innen kell a foglalkoztatói igazolás és egyéb papírmunkák is vannak – a lakhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál tudják igényelni a tgyást.

Az igény benyújtást megelőző 6. hónap első napjáig lehet visszamenőleg tgyást igényelni.

A Megyei Egészségbiztosítási Pénztárak címe, ügyfélfogadása 

Mi kell az igényléshez?

-a gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata – azért az eredeti, mert kidekorálják a hátulját, rávezetik az igénylés tényét, úgyhogy másolat nem jó

-kórházi igazolás 10-es, szülést jelölő kóddal, ezt automatikusan adják a zárójelentés mellé. Otthon szülőknek ez értelemszerűen nem kell, de jelezni kell, hogy ezért nincs.

-szülést megelőző időponttól igényelt tgyásnál terhesállományba vételről szóló igazolás vagy eredeti kiskönyv és nyilatkozat a szülési szabadság megkezdésének időpontjáról

-nyilatkozat a tgyás megállapításához - ez egy formanyomtatvány, ami arról szól, hogy sem az igénylő, sem a háztartásból
más nem igényel erre a gyermekre vagy más gyermek után más ellátást: Letöltés
-nem kifizetőhelyen történő igényléskor a munkáltató által kitöltött foglalkoztatói igazolás: Letöltés
-foglalkoztatói igazoláshoz tgyás pótlap: Letöltés

-“Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” - ez egy tömbből kitépett, kézzel írt, jövedelmet havi bontásban tartalmazó igazolás, csak akkor kell, ha az igénylés és az előző év január 1. között más munkáltatónál is dolgozott az igénylő*

-“Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” - köznapi nevén TB kiskönyv, csak akkor kell, ha a tgyás kezdete előtti 2 évben több helyen dolgozott az igénylő*

*Lehet, hogy belépéskor oda lett adva a munkáltatónak és nála van.

Szülés előtti időponttól indított és akkor meg is igényelt tgyásnál a születési anyakönyvi kivonatot, a kórházi igazolást és a nyilatkozatot szülés után be kell nyújtani, különben leáll a folyósítás.

Mennyi az összege?

Az ellátás összegét a gyermek születésekor fenálló munkaviszonyból származó jövedelemből állapítják meg.

Az ellátás alapját az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg. A tgyás a számítási időszakban elért átlagkereset, jövedelem 70%-a.

A TGYÁS esetében az egészségbiztosító bizonyos esetekben eljárhat a méltányosság elve szerint, így például amennyiben az a helyzet áll elő, hogy a kérelmező szülőnek nincs meg a folyósítás feltételeinél előírt biztosítási idő, a társadalmi szolidaritás elvét szem előtt tartva el lehet térni a vonatkozó általános rendelkezéstől, és lehetőség van ilyen keretek között is a Terhességi gyermekágyi segély odaítélésére. Az ilyen fajta méltányossági alapon történő kérelem beadását szintén a szülőnek kell kezdeményeznie a munkáltatója, illetve foglalkoztatója székhelye szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztár felé. A pénzbeli ellátások méltányosságon alapuló engedélyezése iránti kérelmet a szülő foglalkoztatója szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani.

2013. július5.-e óta hatályban van egy új szabályozó, e szerint a jogosult egy írásos beadvánnyal kérelmezheti kifizetőjénél a Terhességi gyermekágyi segély folyósításának felfüggesztését, melynek akkor van nagy jelentősége, amikor a kismama, vagy bármelyjogosult a folyósítás ideje alatt időszakonként – akár egy egy napra is – munkát vállal. Ezen napokra nem csak lehetséges, de kell is kérni a szüneteltetést, azonban ilyen esetekben a kifizetőnek erről nem kell külön határozatot hoznia.