Nav-ellenőrzések: Lecsap a NAV a trafiktalan településekre

Az adóhatóság szigorított ellenőrzéseket tart a keleti és a déli átkelőknél, razziákat szervez a dohánybolt nélküli településeken, és az eddiginél többen teljesítenek szolgálatot a zöldhatáron is - írta a hétfői Magyar Nemzet.

Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője a lapnak elmondta: az ukrán és a szerb határszakasz közúti és vasúti forgalmát szigorított ellenőrzésekkel és röntgenkészülékekkel igyekeznek szemmel tartani, miközben komoly erőket vonnak össze a zöldhatáron. A NAV egységei éjjellátó készülékeket használnak, és a hatóság a közelmúltban új, speciális hőkamerát is vásárolt.

A NAV lecsap a csempészutakon közlekedőkre, és rendszeresen ellenőrzéseket tart azokon a településeken is, amelyeken nem nyílt dohánybolt. A fináncok az internetet is figyelik - írja az újság.

A dohányboltokat két hónap alatt több mint ezer alkalommal keresték fel a pénzügyőrök. Nagyjából száz szabályszegésre derült fény, rendszerint kisebb jogsértéseket tártak fel, de előfordult az is, hogy a trafikos nem adott nyugtát. Csempészárut vagy hamis dohányterméket azonban egy boltban sem találtak.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy eddig országszerte 133 alkalommal kérték, hogy a hatóság engedélyezze a trafik elköltöztetését, amire annak a területnek a határain belül van mód, ahová az eredeti engedélyük szól.