Svájci és Osztrák adóbevallás-2014-re: mennyit kell adózni odaát !

Svájcban az adóbevallás elkészítése és az adófizetési eljárások kantononként eltérnek és függnek az adózó helyzetétől és körülményeitől is.

Kettős adóztatás elkerülése és adóügyi egyezmények
A jövedelmek adózásának kantonok közi megoszlását a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság által felállított szabályok rendezik, hacsak ezeket nem írja felül valamely vonatkozó nemzetközi kettős adóztatás elleni szerződés. A nemzetközi szerződések ugyanis mindig felsőbbrendűek a hazai szabályozásnál.

A svájci nemzeti adószabályozások szerint a külföldön szerzett jövedelem nem adóköteles, ha állandó külföldi telephelyről származik (ezt erősítheti vagy éppen semmissé teheti egy kettős adóztatást elkerülő megállapodás). A külföldi ingatlanból származó bevétel után sem kell adót fizetni. Érvényes szerződések miatt bizonyos igazgatói díjak, bizonyos nyugdíjak és partnerségekből származó jövedelmek is lehetnek adómentesek Svájcban.

Ezeken kívül azonban minden külföldről származó jövedelem adóköteles Svájcban. Ha nincs irányadó szerződés, akkor a külföldről származó jövedelem társasági adó vagy forrásadó köteles, a forrásország szabályainak megfelelően.

A svájci jövedelemadó egyezmények (összesen 87)megfelelnek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) modell szerződéseinek, azaz a nemzetközi szabványoknak.

Általánosságban minden munkáltatótól érkező jövedelem szerepel a munkavállaló adóköteles jövedelmei között. Azonban, ha megfelelően vannak dokumentálva, akkor bizonyos vállalkozási költségek visszatérítéseire nem kell adót fizetni.

A rezidens és nem rezidens külföldiek, ha Svájcban tartózkodnak munkavégzés céljából, adót kötelesek fizetni munkabérük után. Általában a rezidens külföldiek nem fizetnek forrásadót a bérre.

Önfoglalkoztatás és üzleti jövedelem

Az egyéni vállalkozás és az összes különféle üzletből származó jövedelem adóköteles. A partnerség nem önálló entitásként adózik, hanem a tulajdonosok tulajdonrészük nagyságának megfelelően.

Minden olyan költség, amely az üzlet vagy szakma gyakorlásához szükséges leírható az adóból. Az önálló vállalkozások továbbgörgethetik veszteségeiket, amíg nem írják le ezeket az adóból. A veszteségek leírása az adóból nem megengedett az önálló vállalkozások számára.