Közalkalmazotti Bérek 2014: Mennyit keres a tanár, a rendőr, tűzoltó, orvos, máv-vasutas , ápoló mentős bérek !

A vasutasok 2013. július 1-jéig visszamenőlegesen 2,4 százalékos alapbéremelést kapnak, melyet a szeptemberi bérekkel, október 10-ig fizet ki a cég. Mivel létrejött a megállapodás, a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) nem demonstrál pénteken - közölte a VASZ az MTI-vel, miután csütörtökön délután megszületett az egyezség. A szövetség abban is megállapodott a munkáltatóval, hogy 2014. június 30-ig nem lesz csoportos létszámleépítés.

Érdekes helyzet alakult ki a mentőknél: a diplomás, gyakorlott mentőtisztek alig kaptak béremelést, miközben másoknak nagyobb mértékben nőtt a fizetésük. A mentőorvosok bére átlagosan 20 ezer 300 forinttal nőtt, a mentőápolóké mintegy 5400, míg a gépkocsivezetőké közel 5960 forinttal emelkedett. Ezen belül az orvosok bére maximum 60 ezer forinttal is nőhetett, a szakképzett mentőápolóké 20 ezerrel, míg a mentőtisztek havi körülbelül csak 1900-3900 forint béremelésben részesülnek. Orvosok és szakorvosok esetében a növelés illetménytől függően, sávosan megállapított fix összeg volt, szakdolgozók esetében a béremelés összege független az emelés előtti keresettől, az a közalkalmazott besorolási osztályától és fokozatától függött. Az OMSZ állományából összesen 448 orvos és 6721 szakdolgozó részesült ágazati béremelésben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 339 foglalkoztatottból 305-en kaptak béremelést, köztük 23 mentőtiszt. Az OMSZ dolgozóinak átlagkeresete 2013. július 1-én bruttó 185 ezer 866 forint per fő volt. Mivel a mentőszolgálatnak nincs többletforrása az ágazati béremeléshez központilag biztosított forráson felül, így nincs lehetőségünk a jogszabály előírásai feletti többlet béremelésre – tette hozzá Győrfi Pál.

A pedagógus fizetések 2014-es alakulása szinte napi hír a sajtóban, a médiákban, de erről nem is lehet eleget cikkezni. Azt tudjuk, hogy a tanárok, oktatók csoportját illető közalkalmazotti bértábla 2014-ben jelez némi változás, pozitív elmozdulást, de az ő bérüket sem sikerül egy lépésben rendezni. Az idei őszi első lépcsőben átlag 25-55 ezer forintos emelést hajtottak végre, a konkrét emelés összege elsőként a pályán eltöltött időtől függően alakul. A kormány ígérete alapján a második körre 2014. elején lehet számítani, feltéve, ha meg lesz alapozva ennek a gazdasági háttere (?). Ám a pedagógus fizetések 2014-es emelkedése nem felhőtlen teljesen, mivel az emelkedéssel egy időben rengeteg szabályozó megváltozott. Így többek között ez után nem számítható be a munkabérbe a túlórapénz, viszont a kötelező leadandó órák száma megnövekszik. A minősítési rend is változik, e szerint a pedagógus bruttó bért a mindenkori minimálbérhez szükséges kötni. Ez azt jelenti, hogy egy egyetemi végzettségű pedagógus illetményalapja a minimálbér 172,9 százaléka kell, hogy legyen, akinek főiskolai végzettsége van, annak pedig 157.8 százalék. A szakmában eltöltött évek számától függően kerülhet egy pedagógus magasabb besorolásba, ott természetesen a pedagógusfizetés is növekszik.

Rendőri fizetések: Egy kezdő rendőr körülbelül bruttó 130 ezer forintot keres. Az érdekes, hogy a rendfenntartók száma emelkedett, de mivel az életpálya modellt nem vezették be ezért sok csalódott ember hagyja ott ezt a pályát. Munkát nagyon könnyen kap az, aki rendőrnek szeretne menni, hiszen mindig kell és annak ellenére, hogy mostanában emelkedett a létszámuk még mindig kevés van az utcákon. A rendészeti életpálya modell megfogalmazása szerint 2014. január első napján 15 százalékos emeléssel kalkulálhatnak a közalkalmazottként dolgozó rendőrök, majd 2015-ben plusz 10 százalékkal és végül 2016-ban még öt százalékkal. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a magyar gazdaság alakulása nagyon is befolyásolhatja ennek az ígéretnek a teljesítését, hiszen a keretet ki kell gazdálkodni. 2014-től már nem a rendfokozat lesz a béralap meghatározója, mert a kereset a végzett munka nehézségétől és a nyújtott teljesítménytől függően alakul. Természetesen a 2014-re átalakuló illetményrendszerben is a fő szempont, hogy a rendőrök egyikének se legyen a jelenleginél kevesebb a fizetése, és a plusz illetmény lehetősége is megjelenhet, mint új elem. Ezt a plusz azoknak fizetnék, akik olyan településeken dolgoznak, melyek kormányszempontból kiemeltté nyilvánítottak a szerint, hogy az adott helyen az átlagtól eltérő különlegesnek minősített körülmények között kell a rendőri munkát végezni. Tehát a rendőr fizetés 2014 során már nem főként a rendfokozat és beosztás szerint kerül meghatározásra, sokkal inkább figyelembe lesz véve az ugyan olyan beosztásban dolgozók tapasztalata, szakmai végzettsége és képzettsége, sőt az új életpálya modell alapján a szakirányú szakmai végzettséget az államival egyenrangúan kezeli a besorolás szemszögéből. Egy nyelvvizsga esetén bruttó 30,000 ft-ot vihetnek haza pluszban a rendőrök. A lánglovagok sincsenek jó helyzetben, ugyanis az ő bérük is alacsony, de a kormány 2014-re nekik is kánaánt ígér.